MEEM'64, Evolutie, Ideeën, Taal en Creativiteit

Gerard van de Schootbrugge (alias Gerard Espunt)

Welkom op de website van Gerard van de Schootbrugge

Welkom op mijn website.

Laat ik beginnen met een excuus. Dit is een geheel nieuwe versie van een website die ik een jaar of vijf geleden heb gebouwd. Software veroudert en wordt op een zeker moment niet langer ondersteund. Begint u maar een nieuwe meneer.

Dat heb ik dus maar gedaan, want ik ben toch wel gehecht geraakt aan dit medium. Maar het zou dus kunnen dat u, bezoeker, eerst in doodlopende stegen terecht bent gekomen alvorens deze nieuwe plek te vinden. Excuus voor de ergernis die dat zal hebben opgeleverd en pet af voor uw volhardendheid. Hopelijk wordt uw doorzettingsvermogen een beetje beloond.

Ik wil u graag meenemen in mijn wereld. Een wereld waarin hopelijk het nodige te beleven valt. Ik wil niet beweren dat ik overal een mening over heb, maar er zijn wel veel dingen die me interesseren en soms ook echt bezighouden. Die wil ik graag met u delen.

Op de homepage staat het logo van het bedrijfje dat ik heb opgericht na mijn pensionering bij TNO. Ik was toen 64 jaar en het begrip meem dekte mijn belangstelling voor de ontwikkeling van wetenschap en techniek. Maar het heeft een bredere strekking. Een meem is het culturele analogon van het gen. Een pakketje informatie dat zich kan verspreiden over breinen en dat daarbij blootstaat aan mutatie en selectiedruk. Net als bij genen gaat het bij memen om het 'voortplantingssucces'. Een van de vragen die me bezighoudt, is of meemsucces op zichzelf staat of dat het uiteindelijk een extra, menselijk, aspect is van de competitie tussen genen. Anders gezegd: zijn biologische en culturele evolutie twee losstaande fenomenen of zijn het verschillende aspecten van De Evolutie?

Ik schrijf over deze onderwerpen, maar ik schrijf ook fictie. In die hoedanigheid gebruik ik soms het pseudoniem Gerard Espunt. Een keuze die ik ooit in een opweliing heb gemaakt en die ik voorlopig maar zo laat. Van de Schootbrugge past nauwelijks op een visitekaartje, vandaar.

Mijn grote liefde is schrijven voor de jeugd, met een zekere voorkeur voor jongens omdat ik vind dat we die als lezers niet mogen afschrijven. Maar omdat een goed jeugdboek ook aantrekkelijk moet zijn voor volwassenen, wanneer ben je tegenwoordig trouwens volwassen?, beperk ik me niet tot de jeugd en schrijf ik ook voor die paar anderen die zich om welke reden dan ook niet tot de jeugd rekenen: de jongsten en de  oudsten.

Kortom, voel je hier welkom en reageer als je daar behoefte aan hebt.

12459


Gastenboek

Hans Roosen
10-01-17 10:19:48
Beste Dries,

mijn complimenten voor dit kunstwerk. Net in de lucht en dan al zoveel inhoud. Geweldig. Ik heb zelf enige ervaring met de website van onze vereniging (Vrienden Musea Zutphen) en ik vind het een hele klus dat ding te onderhouden. Met het ontwerp heb ik me helemaal niet bezig gehouden. Chapeau!
Anja Dekker vd schootbrugge
10-01-17 09:53:15
Wat een werk zeg!
Super om dit allemaal te kunnen gaan lezen
Appie Boonstra
09-01-17 22:47:24
Hoi Gerard,

Het was al weer een behoorlijke tijd geleden dat ik verhalen en schrijfsels van jouw had gelezen. Geweldig wat een mooie verhalen. Natuurlijk heb ik nog steeds niet alles gelezen, maar jouw laatste mail, welke berichtte over de nieuws site, gaf weer een aanzet tot. Prima site overigens, mooi overzichtelijk. Groetjes, Appie .
Bas van de Schootbrugge
09-01-17 14:43:09
Leuk gedaan. Zit een hoop werk in en informatie.
Tonen: 5  10


 Laatste nieuws in 2018

Voor vroegere Espuntigheden klik op een jaartal in de balk linksboven


Datum


12 februari 2018
17 januari 20189 januari 2018

Type document


Kort verhaal
Kort verhaalKort verhaal


Titel (klik voor meer info)


Snoekenweer 3

Een aangepaste versie van verhaal uit 2015

Ga naar hele verhaal

Een 3D-balletje voor Houdini

Ga naar pre-view

Ga naar hele verhaal

Een opwindende kijkkastkomedie

Ga naar pre-view

Ga naar hele verhaal