MEEM'64, Evolutie, Ideeën, Taal en Creativiteit

Gerard van de Schootbrugge (alias Gerard Espunt)

10 maart 2012. Presentatie Zwerg in Witte Huis Pijnacker.


10 maart was een bijzondere dag. Na enkele jaren zwoegen kon Zwerg eindelijk de wereld in. Helemaal klaar, met een mooi omslag, geschilderd door Melchior van Rijn. Iedere schrijver denkt van zichzelf dat hij een meesterwerk heeft geproduceerd. Maar dat weet je natuurlijk pas als iedereen ook op de hoek van de straat gaat roepen dat Zwerg een meesterwerk is. Een boek dat je gelezen moet hebben. Het mooiste zou natuurlijk zijn dat jongens en meiden laten horen dat ze Zwerg okë vinden, want voor hun heb ik het allemaal gedaan. Ik ben net nog even naar buiten geweest om te zien of er op de hoek van de straat al geroepen wordt. Het was nog rustig. Maar, bedacht ik net op tijd, dat kan ook niet anders. Iedereen zit Zwerg natuurlijk nog te lezen. Eerst lezen en dan roepen op de hoek van de straat. Ik moet ook niet zo ongeduldig zijn.

We hebben Zwerg op 10 maart 2012 de vrijheid gegeven. Dat hebben we gedaan in Het Witte Huis in Pijnacker. Dit mooie gebouw was vroeger het raadhuis van Pijnacker.  We mochten de oude trouwzaal gebruiken. Het eerste exemplaar van Zwerg heb ik overhandigd aan burgemeester Rik Buddenberg van Pijnacker-Nootdorp. Hij voelde zich weer helemaal thuis in zijn oude raadhuis. Er was heel veel belangstelling.

Voordat het zover was, hadden we een klein programmaatje in elkaar getimmerd. Het feest begon met het afspelen van een kort filmpje (een zogenaamde boek trailer) om iedereen in de juiste zwergensfeer te brengen. Daarna heb ik wat verteld over hoe het allemaal zo gekomen is met Espunt en Zwerg. Vervolgens heeft mijn zoon Bas uitgelegd hoe het nou precies zit met die steengroeve in Guurlo. Hij was een jaar of tien (1983) toen we de steengroeve ontdekten en leerden hoe je daar bijzondere dingen kunt vinden. Nu, bijna dertig jaar later, werkt hij als geologisch onderzoeker aan de universiteit van Frankfurt (de Goethe Universiteit). En dat is dus allemaal in die steengroeve van Zwerg begonnen.

Vervolgens heb ik een paar stukjes voorgelezen uit Zwerg. Er werd ademloos geluisterd. We sloten af met de overhandiging van het eerste exemplaar aan de burgemeester. Onder het genot van een drankje kon iedereen vervolgens een exemplaar van Zwerg kopen. Een mooi feest!!!
Waar het ooit begon. Mijn zoon Bas heeft de steengroeve ontdekt, begin jaren tachtig.

Dit soort beesten scharrelden er 220 miljoen jaar geleden rond. Als je weet waar je moet kijken kun je de afdrukken van hun poten in de groeve nog terugvinden.Bij de persentatie van Zwerg
Het hoe en waarom van het tot stand komen van het jeugdboek Zwerg van Gerard Espunt.
Presentatie Espunt.pptx (4.3MB)
Bij de persentatie van Zwerg
Het hoe en waarom van het tot stand komen van het jeugdboek Zwerg van Gerard Espunt.
Presentatie Espunt.pptx (4.3MB)


Dertig jaar later, met Gemma, bij dezelfde groeve die intussen uit productie is genomen. Bas is intussen geoloog geworden.

Dan mag je eerst een stukje voorlezen.

Vervolgens is burgemeester Rik Buddenberg zo vriendelijk om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen.

Daarna kan het signeren beginnen. En natuurlijk is mijn grootste fan Chris de eerste!