MEEM'64, Evolutie, Ideeën, Taal en Creativiteit

Gerard van de Schootbrugge (alias Gerard Espunt)

 

2012, 2 juni

Herrie om Gerrie (de voorspellende goudvis).

Goudvis Gerrie  gaat de uitslagen van de komende EK-wedstrijden voorspellen.  Het moest  er een keer van komen want het is al geruime tijd bekend dat goudvissen  iets met voetballen hebben.  En voorspellen doen ze graag, dat zit in  hun Chinese aard.  Hier een kort filmpje van het Jeugdjournaal.

Er waren in 2012 overigens meer dieren in touw op dit gebied. Ze waren het niet steeds eens met elkaar. Zie hier.

Tot zover de   ongein. Nu even serieus. Ik kom overal vrolijke berichten tegen over Gerrie die minstens zo goed zou zijn als octopus Paul die ons in 2010 versteld deed staan van zijn vooruitziende blik. Mijn eerste reactie   was: laat hem eerst maar eens bewijzen wat ie kan. Niet gelijk een hype.   Goudvissen zijn aanmerkelijk dommer dan octopussen maar misschien is   dat in dit geval een voordeel. Dat weten we niet. Misschien dat een   octopus toch nog gaat aarzelen als hij een onverwachte uitslag   doorkrijgt van boven, terwijl een goudvis nergens mee zit.

Maar laten we   voorzichtig zijn. We weten dat er grote belangen op het spel staan. Niet   op het EK zelf, dat zijn we na drie dagen wel weer vergeten, maar in   China waar met grote bedragen wordt gegokt. En dan is het soms handig   dat je weet hoe een wedstrijd afloopt. En als je slecht bent in   voorspellen moet je de toekomst een beetje naar je hand zetten. Soms   spreekt men dan van omkoping en chantage, maar dat klinkt gelijk weer zo   dramatisch. Ik zie het meer als een soap. Als het script goed is, heeft  iedereen het naar zijn zin.

Of er twijfels   zijn over het script weet ik niet, maar een ding is zeker, de Chinezen   willen geen enkel risico nemen. Daarom wordt nu Gerrie ingezet. Gerrie   is bijzonder, zeker. Maar niet vanwege zijn voorspellende talent. Dat is   niet groter dan van andere karperachtigen. Nee, Gerrie is bijzonder   omdat Gerrie via een directe straalverbinding bestuurd kan worden vanuit   Lot To, het centrum van de Chinese gokindustrie. De Chinezen weten   alles van goudvissen. Klein kunstje om er een chip in te smokkelen. Want   ze zijn ook goed in smokkelen.

Een beroemd voorbeeld van de kwaliteit van de Chinese ingenieurs op dit gebied stamt uit 1966. Op 16 juli van dat jaar ging Mao Zdong met zijn hele hofhouding te water in de rivier de YangTze. Het was de aftrap van de Culturele Revolutie. Mao wilde van de elite af die te veel zelf begon na te denken. De start was briljant: achter de grote leider aan de  Yangtze afzwemmen (stroomopwaarts), 6380 km lang. Extra eis: in de linker hand het Rode Boekje. Mao was de enige die aankwam. Briljant,   omdat we nu weten dat het om een replica ging die vanuit Lot To bestuurd  werd. Er zijn toen een paar slimmeriken heel rijk geworden.

Op de foto Mao op weg naar de bronnen van de 6380 km lange Yangtze. Hij is  halverwege. Op vier na zijn alle in zijn ogen bedenkelijke apparatsjiks  intussen bezweken. Mao zal alleen aankomen.

Voor wie op dit punt geen grapje verdraagt: lees hier.