MEEM'64, Evolutie, Ideeën, Taal en Creativiteit

Gerard van de Schootbrugge (alias Gerard Espunt)

Welkom op de website van Gerard van de Schootbrugge

(Alias Gerard Espunt)Welkom op mijn website.


De site begint nu langzamerhand wat vlees op de botten te krijgen. Dat voelt warm.

Er verschijnt hier regelmatig nieuw werk. Soms verhalen, soms wat poëzie en ook in de non-fictie ben ik redelijk actief. Ik heb geen vaste thema's voor mijn beschouwingen, die ik Praatjes heb gedoopt. Maar er zijn wel wat terugkerende onderwerpen te herkennen. Zaken die me fascineren, soms ook onderwerpen die me irriteren. Soms klinkt er iets door van mijn academische jeugd. Enerzijds verbonden met herinneringen aan mijn studententijd en de tijd daarna, anderzijds verbonden met mijn interesse voor de natuurwetenschappen in het algemeen en de fysica / astronomie in het bijzonder. Later, bij TNO, werd dat kennisuniversum nog veel breder en raakte ik ook geïnteresseerd in technologische vernieuwing, innovatie en de wisselwerking met de samenleving.

Ik ga nu ook het thema innovatie, creativiteit en mimetica (meems) wat verder uitwerken.

 

370803

 


Ik wil u graag meenemen in mijn wereld. Een wereld waarin hopelijk het nodige te beleven valt. Ik wil niet beweren dat ik overal een mening over heb, maar er zijn wel veel dingen die me interesseren en soms ook echt bezighouden. Die wil ik graag met u delen.

Bovenin de linkerbalk staat het logo van het bedrijfje MEEM'64 dat ik heb opgericht na mijn pensionering bij TNO. Ik was toen 64 jaar. Met ingang van 1 september 2020 heb ik de stekker eruit getrokken. Het was een lege huls geworden. Ik heb afstand gedaan van de titel directeur en enige eigenaar (en enig personeelslid). Verder zal er niets veranderen. Niemand heeft er wakker van gelegen of is er slechter van gaan eten. IJdelheid dat was het en zo is het.

Het begrip meem dekte mijn belangstelling voor de ontwikkeling van wetenschap en techniek. Maar het heeft een bredere strekking. Een meem is het culturele analogon van het gen. Een pakketje informatie dat zich kan verspreiden over breinen en dat daarbij blootstaat aan mutatie en selectiedruk. Net als bij genen gaat het bij memen om het 'voortplantingssucces'. Een van de vragen die me bezighoudt, is of meemsucces op zichzelf staat of dat het uiteindelijk een extra, menselijk, aspect is van de competitie tussen genen. Anders gezegd: zijn biologische en culturele evolutie twee losstaande fenomenen of zijn het verschillende aspecten van De Evolutie? Het meem-thema is nog wat karig bedeeld op deze site. Ik heb me voorgenomen daar eens wat meer vaart achter te zetten.

Ik schrijf over deze onderwerpen, maar ik schrijf ook fictie. In die hoedanigheid gebruik ik soms het pseudoniem Gerard Espunt. Een keuze die ik ooit in een opweliing heb gemaakt en die ik voorlopig maar zo laat. Van de Schootbrugge past nauwelijks op een visitekaartje, vandaar.

Mijn grote liefde is schrijven voor de jeugd, met een zekere voorkeur voor jongens omdat ik vind dat we die als lezers niet mogen afschrijven. Maar omdat een goed jeugdboek ook aantrekkelijk moet zijn voor volwassenen, wanneer ben je tegenwoordig trouwens volwassen?, beperk ik me niet tot de jeugd en schrijf ik ook voor die paar anderen die zich om welke reden dan ook niet tot de jeugd rekenen: de jongsten en de  oudsten.

Kortom, voel je hier welkom en reageer als je daar behoefte aan hebt. En stuur een berichtje als je op de hoogte gehouden wil worden van nieuwe bijdragen. Ze verschijnen met een voor mijn leeftijd redelijke frequentie.

(maart 2019)


 

Laatste nieuws in 2021

Alle berichten op deze homepagina uit 2020 zijn overgeheld naar de pagina 2020. We beginnen hier dus met een schone lei voor alles wat wij in 2021 op ons (literaire) pad aantreffen.

Voor vroegere Espuntigheden klik op een jaartal in de balk linksboven. Of gebruik de labels die in de bovenbalk staan opgesomd. En dan hebben we ook nog onze indeling in categorieën. Als je bv op Mijn Schrijfproducten klikt dan verschijnt er bovenin in de verticale keuzebalk linksboven als eerste keuze-optie: Mijn verhalen en gedichten: Overzichten


19 november 2021

Gedicht

Lopen is hopen

Inzending voor de Van Maerlant Poëzieprijs 2021, met als thema: Eiland.


18 november 2021

Gedicht

De Zweedse variant

Lees het gedicht hier.


15 november 2021

De Sint en het verdwenen puzzelstukje

Verhaaltje op rijm voor klein en groot.
November 2021

Column in Nootdorp Nu

Rap, rapper, rapst

Beginnen we onszelf niet een beetje voorbij te hollen?Oktober 2021

Column in Nootdorp Nu

Zomer zonder zoemen

 

Het gaat niet goed met de bijen. En niet alleen met de bijen.

Lees hier verder


12 september 2021

Kort verhaal

Op Zicht - In Schrift

Een golvend betoog met zo hier en daar wat branding. Aanleiding een kort verblijf in Chinon. De vraag zou kunnen opkomen of uit deze tekst kan worden afgeleid dat het Universum intelligent is. Frankrijk en Jeanne d'Arc hadden andere dingen aan hun hoofd.

Lees hier verder.

Jeanne d'Arc bevrijdt Orleans van de Engelse bezetting.


18 augustus 2021

Praatje

Eddy Christiani bijvoorbeeld

Nog even aandacht voor een popheld tegen wil en dank: Eddy Christiani.

Lees hier verder.


Juli 2021

Column in Nootdorp Nu       

Lesje Lego

Lego heeft bijna alles om ideaal te zijn.

Lees hier verder.


20 juli 2021

Praatje

Lang leve de smartphone

Sommige technologische vernieuwingen zijn radicaal. Ze nemen de plek in van eerdere innovaties en genereren een nieuwe manier van leven. Je kunt er niet omheen. De impact is in veel opzichten massaal en ingrijpend. Dat geldt zeker voor de smartphone. Zelfs Espunt wordt uit zijn egelstelling gejaagd.


13 juli 2021

Kort verhaal

Muizenissen in het studentenbrein

Over de tekortkomingen van het geheugen

en de flarden van feestherinneringen die daar het gevolg van zijn.

Lees hier verder


23 juni 2021

Kort Verhaal

Het Bonte Paard 6, Tjalling P. Kattorze

Het is even stil geweest rond het Literaire Genootschap dat dagelijks bijeen placht te komen in het Bonte Paard waar Arie de tap bedient. Nu de wereld weer open gaat, durft de dokter het aan om eens te peilen hoe de Genootschapsvlag erbij staat. Nog even op het terras van Arie. Een nieuw begin?

Lees hier verder


5 juni 2021

Kort Verhaal

Kittige Tondeldozen


Het oeroude cafe De Vriendschap en de historie van het oudste stukje van Utrecht en van het jongste stukje van de schrijver.

Lees hier verder

Cafe De Vriendschap op een zwoele zomeravond in 197520 mei 2021

Praatje

Hendrik Wiegersma, meer dan de wonderdokter van Deurne

Hendrik Wiegersma dankt zijn faam voor een deel aan de wijze waarop hij als huisarts in Deurne voor zijn schapen zorgde. In het verhaal past ook zijn rol als beeldend kunstenaar en centrale figuur in een kunstenaarscollectief. Zijn geromantiseerde leven (en dat van zijn vader Jacob Wiegersma) kreeg kleur door Antoon Coolen, Toon Kortooms en Fons Rademakers in succesvolle boeken, films en een tv-serie. En leverde in Lith een aantal jaren openluchttheater. De vruchtbare Wiegersmabron.

Lees hier verder.


15 mei 2021

Column in Nootdorp Nu

Aquarius

        

Als we het nog meemaken zal de wereld er over 2000 jaar heel anders uitzien.  In 1967 wisten ze het al: The Age of Aquarius was begonnen. Het tijdperk van de Waterman. De musical Hair.

Lees hier verder.

Musical Hair, versie 201123 april 2021

Kort verhaal

Feestboek

Bij bijzondere gebeurtenissen past plechtige taal. Op 22 april 2021, dat wil zeggen gisteren, was het op de kop af 76 jaar geleden dat ik het levenslicht aanschouwde. Na mijn prille twijfels bij het indalen durf ik het nu wel een gedenkwaardig feit te noemen. 

Lees hier verder.

Sissi, de jongen keizerin (Romy Schneider) naast keizer Franz Josef (Karlheinz Böhm)


14 april 2021

Column in Nootdorp Nu

Wraakengel

Leven onder een steen. Van pissebed tot Pieter Omtzigt.

Lees hier verder.

Pissebed. 245 miljoen jaar oud.

Fossiel gevonden in de steengroeve van Winterswijk.


Maart 2021

Sint deelt uit incognito

Bericht in de Nootdorp Nu van maart 2021.


6 maart 2021

Gedichtje

Jan Kordaat

Een bescheiden ode aan Jan Kordaat, de mythische held die als een van de weinigen moedig weerstand bood tegen de snel toenemende en zeer deprimerende kinderloosheid in ons vaderland.

Lees hier verder.


18 februari 2021

Even terugkijken op een bijzonder Sinterklaasfeest.

Lees hier verder.

 Nootdorp, 4 december 2020. St. Bartholomeuskerk.


18 februari 2021

Column in Nootdorp Nu

Spiritisme 2.0

De moderne mens zoekt naar de balans tussen high-tech en high-touch.

Voortdenderende technologie en een pandemie verstoren het evenwicht.

Lees hier verder.


1 februari 2021

TNO

Twee documenten over de historie van TNO

TNO Zuidpolder, 1960 - 2015

G.A. van de Schootbrugge

Internationale belangstelling voor

alcohol-benzinesensor van TNO

G.W. Schwippert en G.A. van de Schootbrugge


Lees hier verder (zie lijst)30 januari 2021

Gedichtje

De Grass Root Poet

Het eenvoudige landleven als inspiratiebron voor een klein gedichtje.

Lees hier verder


27 januari 2021

Gedichtje

Mus, muis, mees

Een onschuldig gedichtje dat eindigt met een glimlach.

Lees het hier.


12 januari 2021

Praatje

De Kooi van Faraday

 

De wegen van ons brein zijn vaak ondoorgrondelijk. Herinneringen aan ervaringen uit mijn pre-pensioentijd waren de aanleiding voor een verhaal over al die verschillende werkelijkheden die in onze hoofden om de voorrang strijden.

Lees hier verder


5 januari 2021

Column in Nootdorp Nu

Zoals de oude zongen, …..

In het jaarlijkse onderwijsnummer vraagt Espunt zich af wat er in 70 jaar op onze scholen nu echt is veranderd.

Lees hier de column


1 januari 2021

Gedichtje

Als de kous af is

Het Pijnackers Kwartiertje is een gratis uitgave van sneldrukkerij Kopie Plus in Pijnacker.

In nummer 3 van december 2020 stond een kort portret van mij als zijnde wereldberoemd in Nootdorp, de aankleefgemeente van Pijnacker. Of ik ook een gedichtje wilde bijleveren. Natuurlijk. Omdat het blad vooral bedoeld is voor bejaarden en met de Kerst beschikbaar moest zijn, heb ik in die sfeer een gedichtje gemaakt. Ook het portret heb ik toegevoegd.

Lees hier verder.

Het kon nog net, een plaatje in CulturA. Lockdown.