MEEM'64, Evolutie, Ideeën, Taal en Creativiteit

Gerard van de Schootbrugge (alias Gerard Espunt)

Welkom op de website van Gerard van de Schootbrugge

(Alias Gerard Espunt)Welkom op mijn website.


De site begint nu langzamerhand wat vlees op de botten te krijgen. Dat voelt warm.

Er verschijnt hier regelmatig nieuw werk. Soms verhalen, soms wat poëzie en ook in de non-fictie ben ik redelijk actief. Ik heb geen vaste thema's voor mijn beschouwingen, die ik Praatjes heb gedoopt. Maar er zijn wel wat terugkerende onderwerpen te herkennen. Zaken die me fascineren, soms ook onderwerpen die me irriteren. Soms klinkt er iets door van mijn academische jeugd. Enerzijds verbonden met herinneringen aan mijn studententijd en de tijd daarna, anderzijds verbonden met mijn interesse voor de natuurwetenschappen in het algemeen en de fysica / astronomie in het bijzonder. Later, bij TNO, werd dat kennisuniversum nog veel breder en raakte ik ook geïnteresseerd in technologische vernieuwing, innovatie en de wisselwerking met de samenleving.

Ik ga nu ook het thema innovatie, creativiteit en mimetica (meems) wat verder uitwerken.

 

404139

 


Ik wil u graag meenemen in mijn wereld. Een wereld waarin hopelijk het nodige te beleven valt. Ik wil niet beweren dat ik overal een mening over heb, maar er zijn wel veel dingen die me interesseren en soms ook echt bezighouden. Die wil ik graag met u delen.

Bovenin de linkerbalk staat het logo van het bedrijfje MEEM'64 dat ik heb opgericht na mijn pensionering bij TNO. Ik was toen 64 jaar. Met ingang van 1 september 2020 heb ik de stekker eruit getrokken. Het was een lege huls geworden. Ik heb afstand gedaan van de titel directeur en enige eigenaar (en enig personeelslid). Verder zal er niets veranderen. Niemand heeft er wakker van gelegen of is er slechter van gaan eten. IJdelheid dat was het en zo is het.

Het begrip meem dekte mijn belangstelling voor de ontwikkeling van wetenschap en techniek. Maar het heeft een bredere strekking. Een meem is het culturele analogon van het gen. Een pakketje informatie dat zich kan verspreiden over breinen en dat daarbij blootstaat aan mutatie en selectiedruk. Net als bij genen gaat het bij memen om het 'voortplantingssucces'. Een van de vragen die me bezighoudt, is of meemsucces op zichzelf staat of dat het uiteindelijk een extra, menselijk, aspect is van de competitie tussen genen. Anders gezegd: zijn biologische en culturele evolutie twee losstaande fenomenen of zijn het verschillende aspecten van De Evolutie? Het meem-thema is nog wat karig bedeeld op deze site. Ik heb me voorgenomen daar eens wat meer vaart achter te zetten.

Ik schrijf over deze onderwerpen, maar ik schrijf ook fictie. In die hoedanigheid gebruik ik soms het pseudoniem Gerard Espunt. Een keuze die ik ooit in een opweliing heb gemaakt en die ik voorlopig maar zo laat. Van de Schootbrugge past nauwelijks op een visitekaartje, vandaar.

Mijn grote liefde is schrijven voor de jeugd, met een zekere voorkeur voor jongens omdat ik vind dat we die als lezers niet mogen afschrijven. Maar omdat een goed jeugdboek ook aantrekkelijk moet zijn voor volwassenen, wanneer ben je tegenwoordig trouwens volwassen?, beperk ik me niet tot de jeugd en schrijf ik ook voor die paar anderen die zich om welke reden dan ook niet tot de jeugd rekenen: de jongsten en de  oudsten.

Kortom, voel je hier welkom en reageer als je daar behoefte aan hebt. En stuur een berichtje als je op de hoogte gehouden wil worden van nieuwe bijdragen. Ze verschijnen met een voor mijn leeftijd redelijke frequentie.

(maart 2019)


 

Laatste nieuws in 2022

Alle berichten op deze homepagina uit 2021 zijn overgeheld naar de pagina 2021. We beginnen hier dus met een schone lei voor alles wat wij in 2022 op ons (literaire) pad aantreffen.

Voor vroegere Espuntigheden klik op een jaartal in de balk linksboven. Of gebruik de labels die in de bovenbalk staan opgesomd. En dan hebben we ook nog onze indeling in categorieën. Als je bv op Mijn Schrijfproducten klikt dan verschijnt er bovenin in de verticale keuzebalk linksboven als eerste keuze-optie: Mijn verhalen en gedichten: Overzichten


14 juni 2022

Herinneringen

Jeugdherinneringen aan het Rijke Roomse Leven 

van Wijnand Hoogstraten

Naar aanleiding van het overlijden van pater Gerard Oostvogel O.P., in de jaren '60 en '70 studentenpastor in Utrecht, zijn er in de voorjaarseditie van de ReünistenVox, het tijdschrift van de reünisten van de Utrechtse studentenvereniging Veritas, enkele artikelen verschenen over (de veranderingen in) het Roomse bestaan in de jaren na de oorlog. De herinneringen van oud-Veritijn Wijnand Hoogstraten zijn daar door gebrek aan ruimte niet in opgenomen. Op mijn eigen site is ruimte genoeg. Daarom hier het vermakelijke relaas van Wijnand die in 2015 overleed.

Lees hier verder.

Abdij en latere kostschool en nog weer later seminarie van Rolduc.


15 mei 2022

Column in Nootdorp Nu

Het recht van de sterkste

Waar de beschaving ophoudt, begint het recht van de sterkste. En dat geldt voor groot en klein.

Lees hier verder.


15 april 2022

Column in Nootdorp Nu

Betweter

Het schuurt een beetje tussen de geslachten en misschien ook wel tussen de genders. Je weet het tegenwoordig nooit helemaal zeker.11 februari 2022

Praatje

Kees de Jager en Marcel Minnaert

Astronomische superreuzen

 

Op 27 mei 2021 overleed op Texel de beroemde astronoom prof.dr. Kees de Jager. Hij was de opvolger van een misschien nog wel grotere naam, prof.dr. Marcel Minnaert. Beiden hebben de Utrechtse sterrenkunde groot gemaakt. Tot verbijstering van velen trok de leiding van de Universiteit Utrecht er in 2012 de stekker uit. Weg 350 jaar astronomie in Utrecht. Een terugblik op een wereld waaraan de auteur zelf in de jaren zestig ook even aan heeft gesnuffeld. Een wetenschapsgebied dat hem ondanks alles nog steeds mateloos boeit.

Lees hier verder.

1953. Kees de Jager achter de grote Merz-telescoop van het Sterrenkundig Instituut Utrecht.


10 februari 2022

Column in Nootdorp Nu

Over 25 jaar

De Nootdorpse kringloopwinkel De Wisselbeker bestaat dit jaar 25 jaar. Valt er eigenlijk wel wat te vieren?

 


20 januari 2022

In Memoriam

In Memoriam, Henri van Heugten (1946 - 2021)

Op 18 september 2021 bereikte ons het bericht dat Henricus Petrus Johannes Cornelius (Henri) van Heugten was overleden. Een bijzondere Veritijn (j.v.a. 1965) waar ik al heel lang contact mee had. Herinneren en gedenken.

 

Lees hier verder.

2015. Mei. Veritas. Margriet Reuser helpt haar kroonjaargenoot Henri van Heugten met het hanteren van de microfoon.


19 januari 2022

In Memoriam

In Memoriam pater Gerard Oostvogel O.P. (1928 - 2021)

Op 28 oktober 2021 is pater Gerard Oostvogel (Orde der Dominicanen) in zijn woonplaats Bilthoven overleden. Hij was tijdens zijn leven op verschillende momenten nauw betrokken bij Veritas. Een geestelijke met een spirituele instelling die soms tot enige opschudding leidde.

Lees hier verder.

 

19 januari 2022

Praatje

Terug naar de anale fase

Nadat op Eerste Kerstdag 2021 de kiem was gelegd voor een bespiegeling over de orale fase (Beatles), werd mij op Tweede Kerstdag een vervolg in de schoot geworpen: Terug naar de anale fase. Stond de eerste keer kauwgom centraal, dit keer is het de pleerol in al zijn wonderbaarlijke en kleurrijke facetten.
12 januari 2022

Column in Nootdorp Nu    

Nieuw jaar, feesten maar

Het smalle pad langs de afgrond.

Lees hier verder.

 


8 januari 2022

Praatje

Terug naar de orale fase

Aandacht voor een maar al te makkelijk over het hoofd gezien cultuursymbool:

de kauwgom.

Lees het hier.