MEEM'64, Evolutie, Ideeën, Taal en Creativiteit

Gerard van de Schootbrugge (alias Gerard Espunt)

Welkom op de website van Gerard van de Schootbrugge


Welkom op mijn website.


De site begint nu langzamerhand wat vlees op de botten te krijgen. Dat voelt warm.

Er verschijnt hier regelmatig nieuw werk. Soms verhalen, soms wat poëzie en ook in de non-fictie ben ik redelijk actief. Ik heb geen vaste thema's voor mijn beschouwingen, die ik Praatjes heb gedoopt. Maar er zijn wel wat terugkerende onderwerpen te herkennen. Zaken die me fascineren, soms ook onderwerpen die me irriteren. Soms klinkt er iets door van mijn academische jeugd. Enerzijds verbonden met herinneringen aan mijn studententijd en de tijd daarna, anderzijds verbonden met mijn interesse voor de natuurwetenschappen in het algemeen en de fysica / astronomie in het bijzonder. Later, bij TNO, werd dat kennisuniversum nog veel breder en raakte ik ook geïnteresseerd in technologische vernieuwing, innovatie en de wisselwerking met de samenleving.

Ik ga nu ook het thema innovatie, creativiteit en mimetica (meems) wat verder uitwerken.

 

295281

 


Ik wil u graag meenemen in mijn wereld. Een wereld waarin hopelijk het nodige te beleven valt. Ik wil niet beweren dat ik overal een mening over heb, maar er zijn wel veel dingen die me interesseren en soms ook echt bezighouden. Die wil ik graag met u delen.

Bovenin de linkerbalk staat het logo van het bedrijfje dat ik heb opgericht na mijn pensionering bij TNO. Ik was toen 64 jaar. Met ingang van 1 september 2020 heb ik de stekker eruit getrokken. Het was een lege huls geworden. Ik heb afstand gedaan van de titel directeur en enige eigenaar (en enig personeelslid). Verder zal er niets veranderen.

Het begrip meem dekte mijn belangstelling voor de ontwikkeling van wetenschap en techniek. Maar het heeft een bredere strekking. Een meem is het culturele analogon van het gen. Een pakketje informatie dat zich kan verspreiden over breinen en dat daarbij blootstaat aan mutatie en selectiedruk. Net als bij genen gaat het bij memen om het 'voortplantingssucces'. Een van de vragen die me bezighoudt, is of meemsucces op zichzelf staat of dat het uiteindelijk een extra, menselijk, aspect is van de competitie tussen genen. Anders gezegd: zijn biologische en culturele evolutie twee losstaande fenomenen of zijn het verschillende aspecten van De Evolutie? Het meem-thema is nog wat karig bedeeld op deze site. Ik heb me voorgenomen daar eens wat meer vaart achter te zetten.

Ik schrijf over deze onderwerpen, maar ik schrijf ook fictie. In die hoedanigheid gebruik ik soms het pseudoniem Gerard Espunt. Een keuze die ik ooit in een opweliing heb gemaakt en die ik voorlopig maar zo laat. Van de Schootbrugge past nauwelijks op een visitekaartje, vandaar.

Mijn grote liefde is schrijven voor de jeugd, met een zekere voorkeur voor jongens omdat ik vind dat we die als lezers niet mogen afschrijven. Maar omdat een goed jeugdboek ook aantrekkelijk moet zijn voor volwassenen, wanneer ben je tegenwoordig trouwens volwassen?, beperk ik me niet tot de jeugd en schrijf ik ook voor die paar anderen die zich om welke reden dan ook niet tot de jeugd rekenen: de jongsten en de  oudsten.

Kortom, voel je hier welkom en reageer als je daar behoefte aan hebt. En stuur een berichtje als je op de hoogte gehouden wil worden van nieuwe bijdragen. Ze verschijnen met een voor mijn leeftijd redelijke frequentie.

(maart 2019)


Leuk vinden

 

Laatste nieuws in 2020

Alle berichten op deze homepagina uit 2019 zijn overgeheld naar de pagina 2019. We beginnen hier dus met een schone lei voor alles wat wij in 2020 op ons (literaire) pad aantreffen.

Voor vroegere Espuntigheden klik op een jaartal in de balk linksboven. Of gebruik de labels die in de bovenbalk staan opgesomd. En dan hebben we ook nog onze indeling in categorieën. Als je bv op Mijn Schrijfproducten klikt dan verschijnt er bovenin in de verticale keuzebalk linksboven als eerste keuze-optie: Mijn verhalen en gedichten: Overzichten24 november 2020

Kort verhaal

In de zomer van 1967

De zomer van 1967 had alles wat je van een zomer mag verwachten. Juichend en onbezonnen.

Klik hier om verder te lezen.


14 november 2020

Fotogalerij

Paddenstoelen en Schimmels in 2020

Klik hier voor fotogalerij


14 november 2020

Gedicht

Ode aan Oekje

Een kort maar krachtig poeem van Sjaak de Repper

Lees hier het gedicht


November 2020

Column Nootdorp Nu

Een positieve houding

Jeugdige Yoga-perikelen

Lees hier de column


5 november 2020

Praatje


Een praatje bij een plaatje 2

Het plaatjesalbum

Na in een vorig praatje, waarin het kauwgom-filmsterrenplaatje van Doris Day centraal staat, nu een wat bredere beschouwing over die wonderlijke menselijke neiging tot verzamelen in het algemeen en van voetbalplaatjes in het bijzonder.

Lees hier verder.


Oktober 2020

Column Nootdorp Nu

De witkruingors ging mooier zingen

Met dank aan corona


8 oktober 2020

Artikel

Hoe de Aarde geregeerd wordt door virussen

Samen met mijn zoon Bas, geoloog aan de Universiteit van Utrecht en sinds 2020 hoofdredacteur van het tijdschrift Grondboor & Hamer van de Nederlandse Geologische Vereniging, schreef ik een artikel over de betekenis van virussen voor de evolutie en voor de stabiliteit van ecosystemen. Voor artikel klik hier op link:


4 oktober 2020

Praatje

Phoenix en Prometheus in Studentenland

In de loop van de tijd heb ik Delft en het Delftse studentenleven wat beter leren kennen. Maar helemaal begrijpen doe ik het nog steeds niet. En zo hoort het ook. Ik ga ervanuit dat dit gevoel geheel wederzijds is. Maar er zit altijd wel een mooi verhaal in.

Intussen ook een paar leerzame reacties, geanonymiseerd, toegevoegd.

Lees hier verder.


14 september 2020

MEEM'64 ter ziele

Na toch nog 11 jaar is mijn bedrijfje MEEM'64 over en uit. Op 1 september 2020 is in alle rust de stekker eruit getrokken. Ik moet nu verder zoals ik voorheen ook verder ging: te voet en zonder rugdekking van de Kamer van Koophandel.

Normaal zou hier nu volgen: lees hier verder. Deze keer stopt het verhaal hier. Het logo laat ik gewoon staan. Dat heb ik ooit met bloed, zweet en tranen zelf nog ontworpen. Achter dit vaandel voel ik mij wel.14 september 2020

Praatje


“Great Ape Tool Test Battery” in Memenland

Een wat uitgebreidere beschouwing over onderwijs en hoe het daar nu verder mee moet. Aandacht voor memen.

Lees hier verder.


20 augustus 2020

Praatje

Onze Paardenkastanje

Pal voor ons boshutje staat een Paardenkastanje. Hij voelt zich de laatste tijd niet zo lekker.

We maken ons wat zorgen.

Lees hier verder.


9 augustus 2020

Dichters in CulturA

Voor het eerst sinds lange tijd weer voor publiek opgetreden. Ons eigenste Nootdorpse theater CulturA durfde het weer aan. Geen zaalmeublilair maar een set tweezitters, verspreid over de zaal. Samen met een drietal collega-lokale-dichters mochten wij wat eigen werk ten gehore brengen. De Troubadours zorgden voor een stemmige muzikale omlijsting. Ik beschouw mezelf in alle bescheidenheid een beetje als de huispoeet van het theater.

Naast wat ouder werk had ik drie nieuwe verdichtsels in de aanbieding die je hieronder kunt vinden.

Je weet maar nooit

Bloedworst

Het kan verkeren
juli 2020

Column Nootdorp Nu

Oost-West, Thuis Best

Onze kringloopwinkel is weer open.

Lees column hier verder.


5 juli 2020

Kort verhaal, in 2020 verschenen in de verhalenbundel 75 Jaar Vrijheid van Oostland Literair

Voor een zak bruine bonen 

(de hongerwinter van 1944 / 1945)

Begin januari 1945 gaat een jongeman op de gammele fiets van zijn overbuurman op zoek naar voedsel. Hilversum verhongert. Hij keert terug met lege handen en een vol hoofd. Wat is er met Annie gebeurd?

Lees hier verder.


18 juni 2020

Feesttekst

Hugo Poelen 70

Nu, 2020, vieren wij dat het vijf jaar geleden is dat onze goede vriend Hugo Poelen 70 jaar werd. We zouden natuurlijk moeten vieren dat hij dit jaar 75 is geworden (op 16 maart), maar klein grut gooit dit jaar heel fijn roet in het feestmaal.16 juni 2020

Praatje


De bijzondere historie van Albert en Paul van Maanen

De wereld van toen bezien door de wonderlijk gekleurde bril van de Utrechtse studentenvereniging Veritas. Het begon allemaal met een toevalligheid. Op de achterpagina van nummer 61, (september 2012) van de ReünistenVox hadden wij (de redactie) een plaatje gezet van de voorpagina van de Vox Veritatis van 11 december 1946. Een extra editie, gewijd aan de uittocht (ook bekend als De Grote Veldtocht met als codenaam: Action Barbousse) naar Nijmegen waar een dag eerder de sociëteit Roland van het Nijmeegs Studenten Corps Carolus Magnus door een leger Veritijnen onder de voet was gelopen. Eerlijkheidshalve moet daarbij worden aangetekend dat er van enig verzet geen sprake was. Verslag van de uittocht naar Nijmegen in de Vox Veritatis van 11 december 1946. Het plaatje werd gebruikt voor de achterkant van de ReünistenVox van september 2012. Het begin van een duik in de verre historie van Veritas.

Lees hier verder.

12 juni 2020

In Memoriam

In Memoriam Nico Schweitzer, 1923 - 2016

Op 19 juni 2016 is Nicolaas Marie Johannes Schweitzer overleden. Nico was de tweede naoorlogse praeses van Veritas. Nico werd 93 jaar. Klein maar opmerkelijk detail: de uitvaartplechtigheid vond plaats in de H. Nicolaaskerk te Haren (Gr). Ooit, in 1938, woonde hij in Utrecht op de Nicolaas Beetsstraat 16 bis

Lees hier verder.

In 2013 bracht ik een bezoek aan Nicolaas Schweitzer in Haren.


8 juni 2020

Feuilleton

Het Oostlandmysterie, feuilleton in 10 afleveringen uit 2016

Als jong en ambitieus literair genootschap ben je voortdurend op zoek naar manieren om in de publiciteit te geraken. Zo ook het in 2013 geformeerde genootschap Oostland Literair. In de loop van 2016 kwamen wij tot de conclusie dat een feuilleton in onze lokale huis-aan-huisbladen, de Telstar in Pijnacker-Nootdorp en De Heraut in Lansingerland, onze naam voor eens en voor altijd zou vestigen in deze regio.


1 juni 2020

Impressie van een wandeling door het zonnige en kleurrijke buitengebied van Nootdorp.

Van de Populierenlaan naar de Roeleveenseweg en via de Veenweg terug.

Zie hier de rapportage in woord en beeld.


20 mei 2020

Praatje

Zonder buffers komen we er niet

Een nietig virus was nodig om de kwetsbaarheid van ons moderne bestaan bloot te leggen. Ineens kwamen we van alles te kort en waren de schappen leeg. De klap kwam te snel, en was daardoor te hard. Er waren te weinig buffers om de impact te smoren. In 2008 gebeurde hetzelfde. Toen bleken de banken onvoldoende buffers te hebben.

Lees hier verder.

 

15 mei 2020

Column in Nootdorp Nu

Zeven magere jaren?

De wereld staat op zijn kop, het duizelt ons, we weten te weinig en we komen verbeeldingskracht te kort. En dat allemaal in dezelfde periode dat we in zekere zin mentaal afscheid nemen van de vorige megacatastrofe: de Tweede Wereldoorlog.

Lees hier verder.


29 april 2020

Ter Herinnering Mark Kingsford

Op 20 april 2020 is Mark Kingsford overleden. Hij was in de jaren '90 een in alle opzichten bijzondere deelnemer aan het Delftse Straatteaterfestival Mooi Weer Spelen. Hij heeft een aantal spectaculaire aan het festival geleverd. Een rasartiest, meester van de slapstick, uitermate kleurrijk en een bijzonder aardige kerel. Gertjan Oldeman gedenkt hem.

Lees hier verder.


19 april 2020

Praatje

Zondag 19 april 2020. Even stilstaan bij Buitenhof.

Een in mijn ogen bijzondere uitzending van Buitenhof op zondag 19 april 2019 die me verleidde tot een korte reflectie.

Lees hier verder

15 april 2020

Column in Nootdorp Nu

       Wie het kleine niet weert, heeft nog steeds niets geleerd

Over corona, China en arrogantie


18 april 2020

Praatje

Wat valt er nog te kiezen? Nieuwe technologie en keuzes voor de toekomst

Op 4 december 1990 vierde de Groningse studentenvereniging Cleopatra haar eerste lustrum met een lustrumsymposium. Vanuit TNO raakte ik betrokken bij de opzet met als gevolg dat ik uiteindelijk ook de inleidende voordracht moest houden. De opzet van het symposium was opgehangen aan een boek dat samen met twee TNO-collega's in 1982 had geschreven. Een vooruitblik op de ontwikkelingen in de wereld, bezien door een TNO-bril met als titel "1990 is vandaag begonnen".

Mijn inleidende voordracht van 30 jaar geleden vond ik bij toeval terug. Het duurde even tot ik weer wist wat ik toen zelf allemaal had bedacht.

Lees hier verder23 maart 2020

Praatje

Corona, de doornen kroon

Wat losvaste mijmeringen bij de dingen die ons op dit moment benauwen, de coronacrisis. Zelfs de kerken zijn op slot.

Lees hier verder.

Edward Jenner past in 1796 de eerste vaccinatie toe. Besmetting met koepokken beschermt tegen mensenpokken.


4 maart 2020

Praatje

In Memoriam Willem de Vries 2

Het In Memoriam van Willem de Vries aangevuld met twee voorbeelden van zijn bijdragen aan de OH- en A4-club

(scroll naar onderen).

Van Jonkers en Proleten

Van Ballen en Baronnen

Lees hier verder.17 februari 2020

Praatje

In Memoriam Willem de Vries

Op 4 oktober 2019 overleed volstrekt onverwacht mijn zeer gewaardeerde Veritasvriend en ook wel geestverwant Willem de Vries. Veritas betekende veel voor Willem maar ook het omgekeerde was het geval. Op mijn site heb ik Willem een eervolle plek gegeven tussen andere goede Veritijnse vrienden en bekenden zoals Gerlof Abels en Chriet Titulaer. Een opmerkelijke kerel met een opmerkelijk leven.

Lees hier verder.


Willem de Vries, Scholier op het Eindhovense Sint Joriscollege15 februari 2020

Column Nootdorp Nu

Plaatjesalbum

Een kleine bespiegeling gewijd aan het onderwerp Plaatjesalbum. Aanleiding: weer een nieuw album van Albert Hein, ditmaal gewijd aan het thema voetbal. Hieronder een historische prent van Feijenoord.

Lees hier verder.


8 februari 2020

Gedichtje

Bruine Bonen

Lees hier verder


28 januari

Mooi Weer Spelen

Een impressie van 14 jaar Mooi Weer Spelen

1988 - 2001

Lees hier verder

Delftsche Courant, 7 november 1995


22 januari 2010

Mooi Weer Spelen

Mooi Weer Spelen 1992 en de actiegroep 'Weg met Hugo'

Lees hier verder.

1954, Delft, Grote Markt, Standbeeld Hugo de Groot in de takels.

 

15 januari 2020

Column Nootdorp Nu

DertigDertig

Aan het begin van 2020 kijken we graag even flink vooruit. En waarom dan niet naar 3030?


      

14 januari 2020

Korte beschouwing

Sinterklaas behoeft (g)een introductie

Lees hier verder.12 januari 2020

Mooi Weer Spelen

Voorschotfestival 2001

Teruggevonden teksten bedoeld voor entre-acts met in de hoofdrollen Gertjan Oldeman en Ruut van Hooft.

19 januari 2020

Aanvulling op de vrolijke avonturen van de heer Bolleman, Madame Moisa en Cor van Spundert.

Delftse taferelen en gevoeligheden opgetekend in 2001 (of daaromtrent).


Meer over de theateractiviteiten van Ruut van Hooft.

Afbeelding: Madame Moisa in volle actie

Voor teksten klik hier