MEEM'64, Evolutie, Ideeën, Taal en Creativiteit

Gerard van de Schootbrugge (alias Gerard Espunt)

Welkom op de website van Gerard van de Schootbrugge

Welkom op mijn website.


De site begint nu langzamerhand wat vlees op de botten te krijgen. Ik heb de afgelopen tijd veel moeite genomen om mijn verhalen over te hevelen van de site van Literair Werk, die onlangs is gestopt, naar mijn eigen site. Ik ben ook bezig eerder schrijfwerk in de vorm van columns er artikelen hier een plekje te geven. De columns die ik sinds 2010 voor Nootdorp Nu schreef staan er intussen al op.

Ik ga nu ook het thema innovatie, creativiteit en mimetica (meems) wat verder uitwerken.

 

34297

 


Ik wil u graag meenemen in mijn wereld. Een wereld waarin hopelijk het nodige te beleven valt. Ik wil niet beweren dat ik overal een mening over heb, maar er zijn wel veel dingen die me interesseren en soms ook echt bezighouden. Die wil ik graag met u delen.

Bovenin de linkerbalk staat het logo van het bedrijfje dat ik heb opgericht na mijn pensionering bij TNO. Ik was toen 64 jaar en het begrip meem dekte mijn belangstelling voor de ontwikkeling van wetenschap en techniek. Maar het heeft een bredere strekking. Een meem is het culturele analogon van het gen. Een pakketje informatie dat zich kan verspreiden over breinen en dat daarbij blootstaat aan mutatie en selectiedruk. Net als bij genen gaat het bij memen om het 'voortplantingssucces'. Een van de vragen die me bezighoudt, is of meemsucces op zichzelf staat of dat het uiteindelijk een extra, menselijk, aspect is van de competitie tussen genen. Anders gezegd: zijn biologische en culturele evolutie twee losstaande fenomenen of zijn het verschillende aspecten van De Evolutie? Het meem-thema is nog wat karig bedeeld op deze site. Ik heb me voorgenomen daar eens wat meer vaart achter te zetten.

Ik schrijf over deze onderwerpen, maar ik schrijf ook fictie. In die hoedanigheid gebruik ik soms het pseudoniem Gerard Espunt. Een keuze die ik ooit in een opweliing heb gemaakt en die ik voorlopig maar zo laat. Van de Schootbrugge past nauwelijks op een visitekaartje, vandaar.

Mijn grote liefde is schrijven voor de jeugd, met een zekere voorkeur voor jongens omdat ik vind dat we die als lezers niet mogen afschrijven. Maar omdat een goed jeugdboek ook aantrekkelijk moet zijn voor volwassenen, wanneer ben je tegenwoordig trouwens volwassen?, beperk ik me niet tot de jeugd en schrijf ik ook voor die paar anderen die zich om welke reden dan ook niet tot de jeugd rekenen: de jongsten en de  oudsten.

Kortom, voel je hier welkom en reageer als je daar behoefte aan hebt.

(april 2018)


Leuk vinden

 

Laatste nieuws in 2018

Voor vroegere Espuntigheden klik op een jaartal in de balk linksboven
Praatje, 14 december 2018

Een ode aan Cor Bruijn, de schepper van Sil de Strandjutter

Het onnavolgbare lot zette mij op een spoor dat ik meer dan vijftig jaar geleden uit het oog was verloren. Het spoor van schrijver Cor Bruijn en zijn droevige held Sil, ook wel bekend als De Strandjutter. Lees wat het spoor terug me uiteindelijk opleverde.


Kort verhaal, 29 november 2018

De Sint en het geheim van de Eenoor

Je wil niet weten wat de Sint op een bijna normale, doordeweekse dag in Voorschoten allemaal kan meemaken. Voor Voorschoten mag ook een andere locatie worden ingevuld.Praatje, 19 november 2018

Ramen Open

Een terugblik op een episode uit mijn leven waar ik liever over zwijg. Maar schrijven en zwijgen gaat slecht samen. Ooit, in 1966, maakte ik deel uit van de Diescommissie van de Utrechtse studentenvereniging Veritas. Beter laat dan nooit toch nog een paar flarden uit die wonderlijke tijd met die wonderlijke tijdgeest. Terug naar de happening. Terug naar de jaren zestig!
Column Nootdorp Nu, 14 november 2018

Poen

We gaan terug naar de beeldschermvrije jaren vijftig. Nog geen tv te zien Het vermaak kwam uit de radio. En we hadden natuurlijk Sinterklaas, want de Goedheiligman gaat weliswaar met zijn tijd mee, maar als fenomeen is hij volstrekt ongevoelig voor de grillen van de tijd.

Klik hierLight verse, 5 november 2018

De  Dood en de Vrek

                       Een vertraagd Halloweengedichtje. Een beetje wrang maar toch ook ter lering ende vermaak.
Afbeeldingen, 3 november 2018

Paddenstoelen 2018

In de Fotogalerij staan paddenstoelen die ik in 2018 heb gefotografeerd. De oogst was dit jaar matig. Te droog.

Klik hier

Zadelzwam, Populierenlaan, op een stuk stam bedoeld om in Nootdorp olifantenpaadjes in de kiem te smoren met als uitkomst nog meer en nog ingenieuzere olifantenpaadjes.Column, 15 oktober 2018

Aλληλεγγύη μηδέν (Solidariteit nul)
Column in de oktobereditie van Nootdorp Nu over het gebrek aan horizontale en verticale solidariteit.Gedicht, 9 oktober 2018

15 oktober 2018

Een herfstsonate, een herfstsonnet.
Kerstverhaal, 9 oktober 2018

Een hoogpolige kerstboodschap

Een kort kerstverhaal met schapen in de hoofdrol.

Lees hier verder
Oostland Literair, 8 oktober 2018

Kinderboekenweek 2018

Het waren drukke tijden voor het schrijverscollectief Oostland Literair. In het kader van de Kinderboekenweek 2018 werd een nieuwe verhalenbundel van dit illustere gezelschap gepresenteerd.Praatje, 22 september 2018

Mens en Nevelvlek

Een klein stukje historie van Espunt tegen de achtergrond van de fabelachtige ontwikkelingen die de astronomie en de kosmologie de afgelopen eeuw hebben doorgemaakt.

Lees hier verder


21 september 1998, opname door de Europese sterrenwacht in Chili van de grote spiraalnevel NGC 1232. Het rode centrum wordt bevolkt door oude sterren met een relatief lage temperatuur. De blauwe spiraalarmen ontlenen hun kleur aan de overheersend jonge, hete sterren en aan de talrijke stervormende gaswolken. 
Praatje, 6 september 2018

Een reus is ook maar een mens

Een beschouwing over het fenomeen reus in onze cultuur. Aanleiding was het grote reuzenavontuur in Leeuwarden in augustus van dit jaar. De reus verdient aandacht. In dit verhaal wordt hij aan alle kanten besnuffeld.
Sprookje, 25 augustus 2018

Het bijzondere verhaal van Bla en Schrankelhei

Lang leefden de Blaren en de Schrankelheimers volkomen langs elkaar heen. En we weten sinds Darwin dat er dan groeiende verschillen gaan ontstaan. Het was uiteindelijk de losborstige heidekoningin Eida die ingreep om erger te voorkomen.Praatje, 20 augustus 2018

Bullshit Jobs

David Graeber schreef een onheilspellend boek. Heel veel banen stellen niks voor. Espunt laat ook zijn eigen banencaroussel meedraaien in dit opmerkelijke betoog.Praatje, 18 augustus 2018

Man, vrouw, maatschappij

Espunt laat zijn gedachten gaan over de gelijkheid van man en vrouw.

 Praatje, 4 augustus 2018

Ik schrijf deze brief voor mijn vader die ...

Espunt laat zijn gedachten gaan over het vaderschap.Praatje, 3 augustus 2018

Aeterna Veritas

Op 26 mei 2018 verscheen een uitgebreide geschiedschrijving van de Utrechtse studentenvereniging Veritas. In de aanloop naar dit evenement interviewde ik de auteur, de Nijmeegse historicus Cees Willemsen.

 Berichtje, 27 juli 2018

Bloedmaan 1964

Er was vanavond een bloedmaan te zien. In mijn verhaal Bloedmaan uit 2016 ging het om de bloedmaan van 24 mei 1964.

Dat waren nog eens tijden...

Klik hier.
Praatje, 24 juli 2018       

1952. Veritas roept Delft tot de orde

Stijgende zorg over toenemend materialisme brengt de RK Studentenvereniging Veritas uit Utrecht ertoe om richting Delft af te reizen, de vaderlandse bron van al het kwaad, en haar zustervereniging Sanctus Virgilius op haar plichten te wijzen. Een gedenkwaardig evenement waar ik in 2015 bij toeval op stootte.

Klik hier
Praatje, 17 juli 2018

Sil en al het andere

Espunt kijkt op terug op zijn weekend van 15 juli.

Er gebeurde van alles, maar wat had het allemaal te betekenen? Sil de Strandjutter? Tsaar Nicolaas II?
Kort verhaal, 13 juli 2018

Gele klodder

Er duikt iets op in de toendra. De gevolgen zijn opmerkelijk.
Praatje, 13 juli 2018

Wit of bont: hoe gekleurd staan we erop?

Espunt rolt ongewild in de discussie over politiek correcte woorden.Kort verhaal, 26 juni 2018

Chateau de la Mothe-Chandeniers

Op zoek naar de waarheid achter een bijzonder kasteel en naar een professionele mitella.

Klik hier

Kort verhaal, 26 juni 2018

Knikkende knieën op kerstavond

Een kerstverhaal uit 1997

Klik hierKort verhaal, 25 juni 2018

Hanako, de rode karper

Klik hierKort verhaal,  4 juni 2018

Landjepik

Dit verhaal uit 2012 was onderweg bij het overzetten aan mijn aandacht ontsnapt.

Gelukkig heb ik het weer teruggevonden omdat ik het zelf als een van mijn betere producten beschouw.

Klik hierPraatje, 24 juni 2018

DicTee

Over de verdwijning van de <dt> en meer van dat

Klik hier


Column 21 juni

En alles bleef zoals het was

Klik hier


Bericht, 15 juni

Verhalen en gedichten uit 2012 ingevoerd.

Klik hier


Praatje, 11 juni

Pad der Verschrikking

Gesteund door de rust van een zomerse zondagavond en van de vitale aanblik van ons intussen weer uitbundig opgegroende achtertuintje probeerde ik de laatste hand te leggen aan het Scryptogram uit de NRC. Mijn aanvankelijk nogal opgewekte stemming, die onder meer te maken had met mijn vorderingen bij het oplossen van deze wekelijkse breinbreker, begon stukje bij beetje om te slaan in ergernis. Ik had nog twee woorden te gaan. Niet ongebruikelijk, ik krijg steevast te maken met een paar lastpakken die zich heftig verzetten. Ik zeg het maar zoals het is: dan moet soms de lange lat eraan te pas komen. Lees: Dikke van Dale.

Lees hier verderPraatje, 9 juni

Rust en stilte

Ook in Speuld, een gehucht in de buurt van Garderen, wordt op de eerste maandag van de maand het luchtalarm getest. Een verstoring van de landelijke rust, maar acceptabel. Ooit zijn we voor die rust aan de rand van het Speulderbos neergestreken. In een passend houten hutje zonder al te veel isolatie. Het was immers de bedoeling dat we vooral buiten verkeerden. En zouden genieten van de rust. Gelukkig is rust niet hetzelfde als stilte.

Lees hier verderPraatje, 7 juni 2018

Pygmeeën in Puglia en op de Noordpool

Een wonderlijke samenloop van omstandigheden zorgde voor een verband tussen Puglia en de Noordpool. De verbinding werd gevormd door het voorkomen van vuistgrote mensjes: Pygmeeën.

Lees hier verder
Praatje, 6 juni 2018

In Memoriam Gerlof Abels (1942 – 2018)

Op 10 februari 2018 overleed in Utrecht Gerlof Christiaan Edmund Abels. Hij werd 76 jaar. Deze tekst is een uitgebreide versie van een artikel dat ik aan zijn overlijden wijdde in de Reünisten Vox (het blad van de reünisten van de Utrechtse studentenvereniging Veritas) van mei 2018.

Lees hier verder


29 mei 2018.

De verhalen en gedichten uit 2013 zijn nu ook ontsloten.


3 april 2018

Dit weekend is de site van Literair Werk uit de lucht gehaald. Veel van mijn verhalen had ik daar geplaatst. Ik ben hard bezig alles naar deze site over te brengen. Voor de verhalen uit 2018, 2017, 2016, 2015 en 2014 is dat nu gebeurd. Voor eerdere verhalen nog niet. Op deze site zijn ze nog gelinkt aan Literair Werk en dat levert dus geen resultaat meer. Ik hoop dat ik zo snel mogelijk alles hier weer ontsloten heb. Excuus voor deze tijdelijke ongerechtigheid.

Datum

Type schrijfsel

Link

29 mei


Verhalen en gedichten uit 2013

- 130915, Het krukkenlied (gedicht)

- 130905, Langs het Oosteinde. Over stille wateren en diepe gronden

- 130807, Op de Fiets

- 130628, Ik ging voor één verhaal

- 130623, Het geurt naar hop (gedicht)

- 130607, Gesjoemel met fraude

- 130606, Het bange meesje (gedicht)

- 130602, Een vierkante meter vrijheid

- 130529, Als de tijd het toelaat (gedicht)

- 130521, Straatversje 99 (gedicht)

- 130521, Een heel klein mannetje

- 130507, Doodstraf door de tang

- 130208, Valentijn 2 (gedicht)

- 130129, Voetbalflitsen


26 mei


Kort verhaal uit 2013

- De Bazuin

25 mei

Comlumn in Nootdorp Nu

Een beetje doemdenken


17 mei


Kort verhaal uit 2013

- 131013, Drink Joy, gezond en razend lekker

16 mei


Korte verhalen 2013

- 131231, Omdat bloemen van mensen houden

- 131212, Een kouwe kerst (sprookje)

- 131207, In onze wijk

- 131204, De laptop van tante Gijsje

- 131114, Ga Voorheuvel

- 131111, These are words that go together well


11 mei


Korte verhalen uit 2013

- 131223, Waar rook is, is vuur

- 130114, Konigin van de Nacht


2 mei


Korte verhalen uit 2014

- 140429, Als de hop roept

- 140519, Personality

- 140601, De fysica dat is mijn vak (gedicht)

- 140609, In tijden van hoop

- 140618, Doe-het-selfie (gedicht)

- 140704, Bij dokter Zwakhals

- 140729, Er gebeurt altijd wel wat

- 141207, Hoe vertel ik het thuis ( kerstverhaal)

- 141220, Ik stond even stil op het Oosteinde

- 141230, Ook dit is reeds geschreven


30 april

Korte verhalen uit 2014

- 140313, Please allow me

- 140325, Nieuwe schoenen

- 140403, G I Joe


29 april


Korte verhalen en gedichten uit 2014

- 140113, Op weg naar het einde (knipselmap 1)

- 140127, Alles heeft zijn keerzijde

- 140130, Plog

- 140131, Dolly (gedicht)

- 140204, De Voorjaarskoers (gedicht)

- 140206, Valentijn 1 (gedicht)

- 140209, Olympische Winterspelen 1968, deel 1

- 140211, Olympische Winterspelen1968, deel 2 (slot)


23 april


Columns

Columns in Nootdorp Nu, 2011

Columns in Nootdorp Nu, 2010


20 april

Columns

Columns in Nootdorp Nu, 2012


19 april


Columns

Columns in Nootdorp Nu, 2014

Columns in Nootdorp Nu, 2013


17 april


Columns

Columns in Nootdorp Nu, 2018

Columns in Nootdorp Nu, 2017

Columns in Nootdorp Nu, 2016

Columns in Nootdorp Nu, 2015


13 april


Kort verhaal

In dit korte verhaal keren we terug naar 1954, naar klas 4 van de RK Lagere School St Willibrordus in Hilversum waar meester Veltmeijer een nieuw idee introduceert om zijn leerlingen te belonen voor hun prestaties en hun goede gedrag.

Ga naar het verhaal.


De klas van meester Veltmeijer13 april


Verhalen

De volgende verhalen uit 2015, eerder geplaatst op Literair Werk, zijn naar deze site overgebracht:

- 150109, Groentijdpanne

- 150116, Glad ijs

- 150126, 1 Kraambezoek

- 150202, 2 Had oom Bakke toch gelijk?

- 150209, 3 It Jabikspaad

- 150217, 5 Bij de veearts

- 150313, In de ban van de ring

- 150410, De geur van een held

- 150418, Het Bonte Paard 1, Eeuwig springen mijn eitjes

- 150425, De stoep


29 maart


Verhalen

De volgende verhalen uit 2015, eerder geplaatst op Literair Werk, zijn naar deze site overgebracht:

- De Tranen van Laurentius 1

- De Derde Hemel

- Een halve eeuw later


25 maart


Verhalen

De volgende verhalen uit 2015, eerder geplaatst op Literair Werk, zijn naar deze site overgebracht:

- Dokter Kroon

- De jeugd van tegenwoordig

- Inkleurbehang

- Koude Oorlog

- Black Sabbath

- Het lichtgewichtcolbert

- Over drie uur

- Het was op Koningsdag

- De staartster

- Straatversje 1993

- De tondeuse-set
24 maart


Verhalen

De volgende verhalen uit 2015, eerder geplaatst op Literair Werk, zijn naar deze site overgebracht:

- Ludoficus Lucifer

- Juffrouw Brouwer, hospita

- Praagse Lente

- Smashing Pumpkins

- Het Bonte Paard 2: Het Olifantjespad

- Tijdreizigers


23 maart

Verhalen

De volgende verhalen uit 2016, eerder geplaatst op Literair Werk, zijn naar deze site overgebracht:

- Vladimir Velikovski, volleybalcoach

- Een Midzomernachtsdroom

- Een sprookje met een knikoog

- I.M. voor een hound dog man

- Mindfulnespresso

- Jochies blijven jochies

- Robinson Crusoë 2.0

- Ik ben jij (gedicht)

- De Sint ook in Appelscha

- Pap in de vinger

- Bloedmaan


22 maart


Verhalen

De volgende verhalen uit 2016, eerder geplaatst op Literair Werk, zijn naar deze site overgebracht:

- Lang leve de liefde

- Toppertje

- Rode pumps

Als de tijd daar is (2016)

- De geit wordt met de dag onrustiger


20 maart


Verhalen

De volgende verhalen uit 2016, eerder geplaatst op Literair Werk, zijn naar deze site overgebracht:

- Een dodelijke anomalie

- Trouwen of betalen

- Een zondag in 1952

- Kwakje

- Pad onder de pet (sprookje)

 


19 maart

Kort verhaal

Ditmaal met mijn moeder in de hoofdrol, fel tegenstandster van vissen in het algemeen en van snoeken in het bijzonder. Op hoge leeftijd gaat zij met een zak makreelkoppen op weg naar de Oude Haven in Hilversum.

Ga naar het verhaal


Snoekenweer 4

 


18 maart


Verhalen

De volgende verhalen uit 2016, eerder geplaatst op Literair Werk, zijn naar deze site overgebracht:

- Voor een zak bruine bonen

- Para-bel

- Magisch realisme

- A trouwt met Z

- Cruyff (gedicht)

- Het vege lijf


15 maart 2018


Verhalen


De volgende verhalen uit 2016, eerder geplaatst op Literair Werk, zijn naar deze site overgebracht:

- 160104, Het Bonte Paard 3, Het genootschap ontluikt

- Het is geel en het zoekt haar

- Een teken van leven

- Het Leven van Teken

- Een matig saldo (gedicht)


15 maart 2018


Kort verhaal

Relatiedrama uit de wereld van het oudemannenvoetbal

Ga naar het verhaal


De thuisfluiter

 12 maart 2018


Verhalen

De volgende verhalen uit 2017 zijn overgeheveld van Literair Werk naar deze site:

- Beertje Kreijermaat (gedicht)

- Uit het kleine duimpje

- Trekker Trek

- Het Bonte Paard 5, Even voorstellen

- Lovergirls (gedicht)

- De rebelse rioolrobot

- Kortsluiting

- Gouwe Handjes


11 maart 2018

Verhalen

De volgende verhalen uit 2017 zijn overgeheveld van Literair Werk naar deze site:

- Het Bonte Paard 4, Sekslokstoffen

- Deja Vu

- Stemwijzerwijzer

- Gele drup

- Will you follow me into the dark

- Oostland

- Overlijdensberichten


10 maart 2018


Verhalen

De volgende verhalen uit 2015 zijn overgeheveld van Literair Werk naar deze site:

- Snoekenweer 1

- Snoekenweer 2

- Snoekenweer 3


7 maart 2018


Verhalen

De volgende verhalen zijn overgeheveld van Literair Werk naar deze site:

- Er gebeurt altijd wel wat (2014)

- De wereld van Wouter Bakker (2011)

- Blijf niet te lang weg (2012)

- Gentse Strop (2016)


7 maart 2018


Kort verhaal

Jeugdherinneringen uit een tijd die werd gedomineerd door de kaplaars.

Ga naar het verhaal


Tochtige laarzen28 februari 2018


Verhalen

De volgende verhalen van Espunt uit 2017 zijn overgeheveld van Literair Werk naar deze site:

- De Navelstaarder

- Weten of geweten worden

- Daar (hier dus)

- Terug in Gent (Malle Babbe)


26 februari 2018


Verhalen

Ik heb de volgende verhalen uit 2017 van Literair Werk overgeheveld naar deze site:

- Een 3D-balletje voor Houdini

- Een opwindende kijkkastkomedie

- Mogen de gordijnen dicht?

- Het einde van de ondergang


25 februari 2018


Verhaal

Elf dagen was Agatha Christie spoorloos. Wat gebeurde er tussen 3 en 14 december 1926? Een nog altijd onopgelost raadsel. In dit verhaal, ingezonden voor een schrijfwedstrijd in 2010, laat ik mijn fantasie de vrije loop.

Ga naar het verhaal


God noch gebod25 februari 2018


Praatje

Bewerking van een artikel dat ik schreef voor de Reünisten Vox van de Utrechtse studentenvereniging Veritas (nr 48, editie april 2008)

Ga naar het Praatje


De schaamteloosheid voorbij23 februari 2018

Praatje

Een week vol afsluiting en afscheid

Ga naar het Praatje


Leven is leren loslaten12 februari 2018

Kort verhaal

Een aangepaste versie van verhaal uit 2015

Ga naar hele verhaal


Snoekenweer 317 januari 2018

Kort verhaal

Ga naar pre-view

Ga naar hele verhaal


Een 3D-balletje voor Houdini9 januari 2018

Kort verhaal

Ga naar pre-view

Ga naar hele verhaal


Een opwindende kijkkastkomedie
Ee