Gerard van de Schootbrugge & Espunt
19 januari 2022, In Memoriam
In Memoriam pater Gerard Oostvogel O.P. (1928 - 2021)
Op 28 oktober 2021 is pater Gerard Oostvogel (Orde der Dominicanen) in zijn woonplaats Bilthoven overleden. Hij was tijdens zijn leven op verschillende momenten nauw betrokken bij Veritas. Een geestelijke met een spirituele instelling die soms tot enige opschudding leidde.
Gerard Oostvogel werd op 9 januari 1928 in Enschede geboren in een groot katholiek gezin, waarin eerst acht zonen ter wereld kwamen en vervolgens nog drie dochters. Hij bezocht in Oldenzaal het Carmel Lyceum van de Karmelieten, een naar zijn zeggen zeer vooruitstrevende orde.
Gerard ging in 1945 naar Utrecht om geneeskunde te studeren. In de voetsporen van een oudere broer. Hij meldde zich aan bij Veritas. Op 11 juli 1941 waren alle Utrechtse studentenverenigingen door de bezetter ontbonden. Het Eigen Huis was geconfisqueerd. Mede door de inspanningen van studentenpastoor Visser bleef de vereniging ondergronds actief. In 1943 viel de universiteit vrijwel stil. Er ontstond een stuwmeer aan studenten die pas na de bevrijding lid van Veritas konden worden. Uiteindelijk waren er in 1945 en 1946 vier groentijden nodig om de nieuwe leden op te nemen. Gerard behoorde tot de “Sponnen”. Zij werden als laatsten in februari 1946 geïnstalleerd.
Contact met een vriend uit Enschede, die zich in een Dominicanenklooster in Huissen bij Arnhem voorbereidde op toetreding tot de orde der Dominicanen, ook wel Predikheren genoemd, zette zijn leven op een geheel nieuw spoor. Na drie jaar studie, die niet erg vlotte omdat het feesten hem beter beviel, meldde hij thuis dat hij ook naar de Dominicanen wilde. Een totale verrassing voor het thuisfront.
Op 21-jarige leeftijd legde hij zijn religieuze geloften af als lid van de Orde der Predikheren. Na zijn opleiding bij de Dominicanen doorlopen te hebben werd hij in 1955 tot priester gewijd. Hij kreeg zijn eerste benoeming als kapelaan in Leeuwarden (1956-1959), vervolgens ging hij naar Schiedam (1959-1961). Na Schiedam werd hij rondtrekkend prediker vanuit het Dominicanenklooster in Zwolle, met name gericht op jongeren.
Nieuwe Gracht 32 Utrecht. Huize Cunera, in de periode Oostvogel onderkomen van de Utrechtse Studentenparochie.
Veritas raakte steeds verder uit zicht, maar Gods wegen zijn vaak ondoorgrondelijk. In 1962 werd hij kapelaan in de Utrechtse Studentenparochie en bleef dat tot 1977. Het zal niet verbazen dat hij opnieuw intensief met Veritas te maken kreeg. En dat was voor Gerard Oostvogel bepaald geen straf. Veritas werd zijn parochieplek. De eerste jaren was hij veel op de sociëteiten (alles gebeurde aan de bar), ook bij het Corps en UVSV. In de tweede helft van de jaren zestig werd de binding met Veritas zwakker en opereerde hij meer vanuit Huize Cunera aan de Nieuwegracht 32, waar de studentenparochie was gevestigd.
Utrecht, Veritas, jaren zestig. Gerard Oostvogel, oud-Veritijn voelde zich als een vis in het water in het studentenmilieu. Hier met pijp en in discussie. Naast hem Mariëlle Kunst, later getrouwd met Paul Rompa.
Utrecht, Veritas. Jaren zestig. De Utrechtse studentenpastores Gerard Oostvogel en Nico Vendrik leveren hun gewaardeerde bijdrage aan de sfeer op de sociëteit. Gerard was een bedreven pianist.
In deze “Utrechtse Periode” leerde Gerard Oostvogel naar eigen zeggen ‘de oecumene omarmen’. Zijn houding, zelf nadenken vanuit de essentie van zijn geloof en ruimte bieden aan de ander, bracht hem wel eens in conflict met het kerkelijk gezag. Een beminnelijke en diepzinnige rebel, gevoelig, kunstzinnig, pastoraal. En met een sterk gevoel voor humor.
In 1977 werd hij benoemd tot pastoor van de parochie Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand in Bilthoven. Veritas had intussen afstand gedaan van haar rooms-katholieke identiteit. In de periode 1984-1990 was Gerard Oostvogel tevens deken van het dekenaat Zeist.
Hij bleef zich inzetten voor de oecumene. Zo ging hij in 1998 samen met ds. Nico ter Linden voor in een oecumenische viering bij het huwelijk van prins Maurits van Oranje-Nassau en Marilène van den Broek. De communiegang van de hervormde prinses Juliana, vastgelegd door tv-camera's, leidde in kerkelijke kringen tot discussies. Ook de niet-katholieke prinses Margriet en prins Bernard waren te communie gegaan. Orthodoxe katholieken eisten het ontslag van pastoor Oostvogel.
Tijdens de uitvaartdienst in zijn parochiekerk in Bilthoven op 6 november 2021 werd nog eens bevestigd wat voor een bijzonder mens Gerard Oostvogel voor velen is geweest. Wat daar niet werd genoemd maar waar we op deze plek geen geheim van hoeven te maken is het grote aantal Veritijnen dat hij in zijn Utrechtse tijd in de echt heeft verbonden. Tijdens de uitvaart vertelde zijn zus Manuele, die nu ook haar laatste broer had verloren, dat er in Twente heel wat meisjes bedroefd achter zijn gebleven toen bekend werd dat Gerard Oostvogel voor het klooster had gekozen. ‘Ik heb er nooit een moment spijt van gehad,’ liet hij meer dan eens weten.
In de jaren dat Gerard Oostvogel actief was in Utrecht leerde hij veel Veritijnen goed kennen. Het logische gevolg was onder meer dat hij in die periode talrijke "Veritijnse huwelijken" inzegende. Hieronder twee voorbeelden.
Godelieve Bedeaux en Friso Bartstra (niet zichtbaar) volgen Gerard Oostvogel die hen in de echt zal verenigen.
Gerard Oostvogel gaat Tonny de Lange en Hugo Poelen voor naar de kapel waar hij hun huwelijk zal inzegenen.
2014, 10 november. Gerard Oostvogel in gesprek met ordegenoot Ben Vocking voor een artikel op de site van de Dominicanen.
Gerard Oostvogel, moge hij rusten in vrede.
Gerard van de Schootbrugge, 7 november 2021
P.S.
Nico J.M. Vendrik (1915-1998)
Nicolaas Johannes Maria Vendrik werd geboren te Maarssen op 5 maart 1915. Na het gymnasium in Utrecht ging hij naar het groot-seminarie in Rijsenburg en in 1940 werd hij tot priester gewijd. Tot 1946 was hij kapelaan in Maarssen. Daarna werd hij kapelaan en vanaf 1956 pastoor van de Utrechtse studentenparochie (de eerste in Nederland en opgericht in 1941 door kardinaal De Jong) en tevens moderator van de Unie van Katholieke Studenten[verenigingen] in Nederland.
In 1965 kreeg hij opdracht de zielzorg onder afgestudeerden te behartigen. In 1967 werd hij directeur van het Centraal Adviesbureau voor Priesters en Religieuzen (CAPER). In 1980 ging hij met emeritaat. Nico Vendrik overleed op 30 augustus 1998.
Reacties
14 december 2024,
Laurin Heemskerk-Stevens
Erg leuk dit verhaal over Gerard Oostvogel te lezen. In 1966-67 waren mijn man Nol en ik (Laurin) het eerste huishoudelijk echtpaar in de studentenparochie in de Herenstraat. Gerard was een fijne man en zorgde er altijd voor dat zijn studenten na een avond bij hem alles opruimden. Dus geen vuile koffiekopjes ‘s ochtends vroeg voor mij!
In augustus 1967 werd onze dochter Maartje geboren. De bevalling ging zo snel, dat zowel de arts als wij niet op de tijd, dat ze geboren werd, hadden gelet. Wie wist het wel? Juist, Gerard! Hij was net een studentenkaartje aan het voorbereiden op het huwelijk. Hij hoorde een luide kreet uit onze slaapkamer komen. Luisterde goed en zei lachend tegen het paar: Dat is jullie voorland! En zo wisten wij, dat ze om 14.35 geboren was! Daarna zijn er nog leuke dingen gebeurd, maar te lang om hier te schrijven, groetjes Laurin.
14 december 2024, Antwoord
Dag Laurin,
Wat een leuke reactie. Veel dank. Vind je het goed als ik jouw reactie onder het artikel zet?
Hoe zijn jullie bij de studentenparochie gekomen? Was er ook een relatie met Veritas?
Ik heb twee artikelen over Gerard Oostvogel geschreven. In een ervan komen twee Veritijnen voor die ook inwoonden en huishoudelijke diensten verleenden: Matje Muris en zijn echtgenote Paula, en Jacco Brinninkmeiermet Emmy van Esser. Ongeveer dezelfde tijd. Komen deze namen jou bekend voor?
Met hartelijke groeten,
Gerard
15 december 2024
Laurin Heemskerk-Stevens
Dag Gerard,
Liep bij toeval tegen dit stukje van jou over Gerard Oostvogel. Heel erg leuk! Ik vind het o.k. als je mijn stukje bij het jouwe zet. Dat heeft Gerard wel verdiend!
Hoe zijn we bij de studentenparochie gekomen? Nol en ik wilden trouwen, maar Nol was nog niet afgestudeerd. Aan woonruimte kwam je in die tijd net zo moeilijk als nu. Nol kreeg dan iets meer studiegeld van zijn vader en ik zou proberen een baan in Utrecht (ik woonde in Breda) te krijgen. Dat zou ook gelukt zijn, maar woonruimte hè, dat was moeilijker. Ik denk wel dat Nol bij Veritas zat, maar belangrijker nog hij had contact met de studentenpastores, waaronder ook Oostvogel. Joop Kamphuis zou pastoor worden, want Vendrik ging met pensioen. Joop voelde helemaal niets voor een gewone huishoudster zoals Vendrik die had. Dat was toch gewoon dan of je getrouwd was, want die huishoudster werd overal bij betrokken volgens hem. Zoals je weet is Joop later getrouwd (en zelfs gescheiden). Maar hoe dan ook, de pastores kwamen op het idee om een huishoudelijk echtpaar in dienst te nemen. De gewone werkster bleef nog wel voor het normale schoonmaakwerk. Ik weet niet wie van de drie op Nol uitkwam, maar hoe dan ook: we konden ineens woonruimte krijgen, als we huishoudelijk echtpaar werden. Die woonruimte trok ons wel heel erg aan. Dus de baan aangenomen. Dit was nog nooit vertoond! Als ik maandverband (in die tijd gebruikte je dat nog als vrouw) buiten ophing aan de waslijn en andere vrouwelijke dingen, haalde de werkster dat uit het zicht (vanuit de gang keek je daar op). Het grappige was, dat we Gerards broer en zus kenden vanuit Nols zeer korte studie in Nijmegen. Gerard was echt een gedegen priester. Hij had eerst nog een andere studie gedaan, maar koos uiteindelijk heel bewust voor het priestervak.
Hij vertelde ons ook een leuk verhaal, toen hij naar een broer van hem in Afrika ging. Daar was een of ander meer, waar de stambewoners in zwommen in hun nakie. Wij vroegen: en jij. Nou,zei hij, dat deed ik alleen wanneer ze er niet waren, want mijn piemel verdween in het niet bij die kolossale van hun. Daar schaamde ik mij voor. Dat was lachen natuurlijk.
Toen ik plotsklaps zwanger werd, vertelden we dat ‘‘s avonds aan de pastoor. Toevallig kwam ook Bertus binnen en Joop zei: Laurin is zwanger en jij moet raden wie de vader is. O, zei Bertus, dat is gemakkelijk: is de baby lang, intiem van mij, klein is hij van jou en blond en blauwe ogen is hij van Gerard. En ze was blond en blauwe ogen, dus van Gerard. Toen ik nadat wijzelf uit de Herenstraat weg waren, een keertje over straat met mijn dochter naar de pastorie liep, stond Gerard net een vriend uit te laten. Die vriend ziet mij en roept knalhard: Hé Gerard , daar komt Laurin met je dochter! Gerard reageerde, hou je mond. Maar later stonden we samen in de hal en Gerard kriebelde Maartje onder haar kin. Hij zei: lach eens tegen papa! Ja, onze dochter is lang onzeker geweest wie nu haar vader was.
Omdat Kamphuis zich verrekend had over het afstuderen, had hij al een nieuw echtpaar gekozen, dat op 1 oktober 1967 ons zou opvolgen. Hij had totaal geen rekening gehouden met het feit, dat Nol nog niet afgestudeerd zou zijn en dat we geen huis dan hadden. Uiteindelijk lukte het om iets in Meerkerk te krijgen en Nols vader gaf hem meer geld. Wij moesten bij dat huis wel een behoorlijke borg betalen en dat hadden we niet. Wat nu? Gerard hoorde van het probleem en heeft die 500 gulden borg toen aan ons voorgeschoten. Overigens waren hij en Bertus met deze gang van zaken door Joop het niet eens, maar ze hadden niets in te brengen.
Met dat echtpaar dat ons opvolgde hebben we nooit kennis gemaakt.
Met Gerard hebben we nog lang contact gehad, ook toen hij in Bilthoven pastoor was en zelfs toen hij in het verzorgingstehuis zat. Helaas geen bericht, toen hij overleed.
Wel nog leuk: onze zoon wilde geen communie doen, want hij was niet zo van in de picture staan. Gerard hoorde ervan en dat wij het toch jammer vonden, dat hij zijn communie niet deed. Hij stelde voor om met hem naar zijn parochie te komen. Pieter tussen ons in te nemen en dan met zijn drieën bij hem te communie te gaan. En zo geschiedde!
Ja, beetje lang verhaal zo, hoop dat het je niet verveelt.
Waar staat dat andere verhaal over Gerard nog? Zou het graag lezen. Kun je een link sturen?
Groetjes Laurin
15 december 2024
Antwoord
Dag Laurin,
Wat een mooie aanvulling op mijn verhaal. Heel veel dank. Ik stuur je de links.
https://espunt.nl/praatjes/filosofie-en-letteren/stu-29-pater-gerard-oostvogel-i.m.-2
https://espunt.nl/praatjes/filosofie-en-letteren/stu-28-de-studentenparochie-volgens-wijnand-hoogstraten