TNO

Een kleine Goeroe, 1979


Ik zat nog niet zo lang bij TNO. Misschien anderhalf jaar. Ik had de functie van wetenschapsvoorlichter gekregen. Dat klinkt heel deftig, en dat was het soms ook, maar dezelfde functie bleek al snel ook heel nuttig als een soort afvalputje. In die tijd werd TNO nog alom beschouwd als een organisatie met groot gezag (en terecht). Zo gauw ergens in ons land, of over de grens, een vraagstuk aan de orde kwam waar de burger meer over wilde weten, uit nieuwsgierigheid, maar vaker nog uit angst, werd onze afdeling In- en Externe Communicatie ingeschakeld. Vaak had men dan al een paar telefoontjes achter de rug, maar een verwijzing naar TNO lag vaak voor de hand ('ben ik er vanaf'). En dan was de volgende stap niet zo groot meer: Van de Schootbrugge want die heeft overal verstand van ('denkt ie') en die wordt niet snel boos of ongeduldig ('dacht men, en dat klopt wel een beetje').


Zo zie je maar hoe je in korte tijd geframed kunt worden. Het resultaat was een niet-aflatende stroom van vaak bizarre vragen, gesteld door betrokken, bezorgde, overspannen, geflipte, paranoïde, psychotische mensen die mij lelijk van mijn hoofdtaak afhielden maar die mij ook veel geleerd hebben over de condition humaine en over de grote worsteling die het bestaan voor veel mensen vaak is. Meestal liep de communicatie via de telefoon, vaak via een geschreven document en soms stonden ze zomaar in mijn kamer (als de portier even was afgeleid).


Soms kon ik mensen iets uitleggen, soms kon ik ze wat geruststellen, en ja, ik verwees toch ook wel weer door, soms kon ik zelfs iets oplossen, maar niet zelden ging het om mensen met alle mogelijke wanen en angsten die in de praktijk vaak van het kastje naar de muur werden gestuurd. Als de politie er even vanaf moest, was TNO soms een, tijdelijke, ontsnappingsroute. Veel angst voor voedingsmiddelen, bestrijdingsmiddelen, oplosmiddelen, etc. Veel angst voor straling in alle mogelijke vormen en bronnen: radioactiviteit, lasers, radar, infrageluid, UV. Aardstralen niet te vergeten. Veel angsten voor geheime diensten en organisaties waardoor mensen werden gevolgd, bespionneerd, gecontroleerd (ook Aliens vallen in deze categorie). Complotdenkers. Angst voor partners (huwelijk of bedrijf) die op je geld of je leven uit zijn. Vreemde geluiden, vreemde geuren, rare vlekken. En ook als men een vreemd voorwerp had aangetroffen, kwam men ermee naar TNO. En dat alles vaak in combinatie met een woud van meestal weinig specifieke lichamelijke en geestelijke klachten. TNO HELP!


Een geval van psychokinese?


Hieronder het relaas van een bijzonder probleem, door mij beschreven in TNO Kontakt, het personeelsblad van TNO.