Gerard van de Schootbrugge & Espunt
Mooi Weer Spelen 25 jaar
28 april 2012
Delft op Zondag
Gert Jan Oldeman praat Corina Heuvelman bij over zijn ervaringen met de organisatie van de Mooi Weer Spelen. Foto Trudy van der Wees
De Mooi Weer Spelen bestaan 25 jaar. Wat begon als een ludiek, kleinschalig initiatief, groeide uit tot een grootschalig straattheaterfestival. In de loop der tijd hebben de ambities zich aangepast aan de reële mogelijkheden. Zo gaat dat met tradities, ze bewegen mee op de dynamiek van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Wat blijft, is de passie. In een serie van vijf interviews vertellen vijf mensen aan de huidige voorzitter van de Mooi Weer Spelen, Corina Heuvelman, over hun fascinatie voor de Mooi Weer Spelen. Deze week aflevering 1, met Gert Jan Oldeman.
DELFT - Gert-Jan Oldeman stond samen met Kees van Bokhoven, Han Geurts, Ruut van Hooft aan de wieg van de Mooi Weer Spelen. Tegenwoordig geeft hij samen met Ruud van Hooft leiding aan een professionele clownschool, Buuz.
“Ik was destijds directeur van een wetenschappelijk instituut, maar er ging minstens duizend uur per jaar zitten in de Mooi Weer Spelen. Ik heb van elk uur genoten. Er stond zoveel vrolijkheid en gezelligheid tegenover”, zegt hij.
- Wat stond jullie voor ogen bij de programmering?
Oldeman: “We hebben steeds geprobeerd het festival te vernieuwen. Dat was noodzakelijk. Er kwamen steeds meer straattheaterfestivals bij in Nederland en ze leken allemaal op elkaar. Wij zochten onze inspiratie in het buitenland. Elke jaar streken we met een groep Delftenaren neer op een camping in Chalon-sur-Saône om het neusje van de zalm op het gebied van straattheater te bekijken.”
- Waar lette je op bij de programmering?
“Subsidiegeld is van ons allemaal, dus je moet een groot publiek behagen. Je moet clowns en goochelaars hebben, maar ook bijzondere acts. Voorwaarde is dat er altijd sprake is van interactie met de omgeving en het publiek. Een goochelaar op de hoek van de straat, dat is niets. Hij moet goochelen mèt die hoek van de straat. Soms is de interactie te indringend. Gaan artiesten alle terrasjes af en heb je een onmogelijk leven als terrasbezoeker en een hele boze ondernemer. Maar er zijn prachtige voorbeelden van hoe het wel kan.”
- Wat maakte de Mooi Weer Spelen uniek?
“In mijn tijd maakte een groep Delftenaren een eigen productie onder leiding van Mark Kingsford. Dat was uniek. Wat het festival verder bijzonder maakte was dat we zoveel zelf deden. Bij andere straattheaterfestivals werd de programmering al veel eerder uitbesteed aan een professionele festivalleider. Enerzijds prima. Het nadeel is dat een professional meer gebruikmaakt van impresariaten. Dat maakt de programmering voorspelbaar. Wij gingen liever zelf op zoek naar leuke acts, met zeer verrassende resultaten.”
-Hoe kijken artiesten aan tegen de Mooi Weer Spelen?
“Buitenlandse artiesten deden er alles voor om in Delft op te treden. Dat lag aan de goede verzorging. Ze werden gastvrij ontvangen, er werden feestjes georganiseerd, we regelden een goed onderdak. De meeste straatartiesten verdienen niet veel. Ze moeten het hebben van de zaken erom heen. We huurden cafés af waar de artiesten elkaar konden ontmoeten. Dat ging dan vaak tot diep in de nacht door. Heel gezellig.”
- Hoe zie je de toekomst van het festival?
“Je moet verbijzonderen, iets bieden dat alleen Delft kan bieden. Ik zou het zoeken in samenwerking op het gebied van techniek. Er is hier een populatie van ruim tienduizend studenten, een enorme pool van creatieve, intelligente lieden. Het moet natuurlijk wel aansluiten op hun denk- en belevingswereld. Als je het nou eens zo regelt dat ze studiepunten kunnen halen met een opdracht die verband houdt met de Mooi Weer Spelen? Bijvoorbeeld iets met kinetische kunst.”
- Wat is de mooiste act die je hebt gezien tijdens de Mooi Weer Spelen?
“De Magical Mystery Tour van Plasticiens Volants in 1996. Een optocht met draken, trommelaars en fakkels die trok door de binnenstad, eindigend met vuurwerk bij het toenmalige Techniekmuseum. Een groots spektakel. Er was nog nooit iets van een dergelijke omvang in Nederland geweest.”
Vijfentwintig jaar Mooi Weer Spelen heeft veel memorabele acts opgeleverd. Op de website van de Mooi Weer Spelen kunt u uw stem uitbrengen voor de act die u is bijgebleven als mooiste, leukste, ontroerendste, fraaiste en meest spectaculaire die u ooit hebt gezien. Zie voor meer informatie de website www.delftopzondag.nl.
Mooi Weer 25 jaar 13 mei 2012
Corina Heuvelman en wethouder Milène Junius delen hun passie voor het Delftse straattheaterfestival.
De Mooi Weer Spelen bestaan 25 jaar. Wat begon als een ludiek, kleinschalig initiatief, groeide uit tot een grootschalig straattheaterfestival. In de loop der tijd hebben de ambities zich aangepast aan de reële mogelijkheden. Zo gaat dat met tradities, ze bewegen mee op de dynamiek van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Wat blijft, is de passie. In een serie van vijf interviews vertellen vijf mensen aan de huidige voorzitter van de Mooi Weer Spelen, Corina Heuvelman, over hun fascinatie voor de Mooi Weer Spelen.
Aflevering 2: Milène Junius.
Wethouder Milène Junius (CDA) houdt zich bezig met het cultuurbeleid in de stad. In die hoedanigheid staat het straattheaterfestival met vette letters in haar agenda genoteerd. Maar ook voordat Junius wethouder werd, bezocht ze de Mooi Weer Spelen regelmatig. “Ik heb zelfs een keer meegedaan. Precies kan ik het me niet meer herinneren. Het is lang geleden; met een groep jongeren hebben we gezongen achter de Oude Kerk.”
Wat is er zo leuk aan de Mooi Weer Spelen?
“De sfeer. De verrassingen die je als publiek te wachten staan. Het gevoel dat alles kan. De binnenstad biedt een mooi podium voor dit soort evenementen. Ik vind het heerlijk om door de stad te lopen en te worden geconfronteerd met onverwachte dingen. Ik kan me herinneren dat ik jaren geleden met mijn dochtertje naar de Mooi Weer Spelen ging en dat we allerlei mannen tegenkwamen op stelten, verkleed als vogel.
Mijn dochtertje vond ze nogal eng, geloof ik, maar ook spannend. We hebben het er nu nog weleens over. De laatste jaren vond ik het festival iets minder zichtbaar. Ik vond het te verspreid in de stad, de acts niet altijd even aansprekend, het programma was niet erg duidelijk. Kwam je op de plek waar een act zou plaatsvinden, dan was de voorstelling net voorbij bijvoorbeeld.”
Waarom was het minder leuk, denk je?
“Misschien waren er onvoldoende acts, waardoor er te veel tijd lag tussen de verschillende optredens. Misschien was de kwaliteit van de acts minder dan in voorgaande jaren.Ik weet het eigenlijk niet precies. Toen er werd gekozen voor een groter verspreiding over de stad, werd je in elk geval minder verrast in de binnenstad. Het was minder zichtbaar.”
Wat is de kracht van het festival?
“De combinatie van theater en de historische binnenstad. Daarom vind ik dat de optredens zich moeten concentreren in het centrum. Daarnaast staat of valt alles met een goede programmering. We zijn verwend met een aantal indrukwekkende spektakels op de zaterdagavond. Echt geweldig! Maar die leggen wel een groot beslag op het beschikbare budget. Er blijft minder geld over voor andere, kleinere acts. En ook kleine pareltjes blijven in de herinnering. Een ander sterk punt vind ik de inzet van vrijwilligers. Ik sta er telkens weer versteld van hoeveel initiatieven in Delft worden gedragen door betrokken Delftenaren.
De Mooi Weer Spelen zijn daar een voorbeeld van, maar bijvoorbeeld ook het Vermeercentrum en heel veel sportverenigingen. Die inzet, dat is de kracht van Delft, zeg ik wel eens. Natuurlijk los je er een financieel probleem mee op, maar mensen vinden het volgens mij vooral leuk om te doen. Het is in mijn ogen absoluut een toegevoegde waarde.”
Wat wordt de uitdaging voor de toekomst?
“De programmering moet van hoge kwaliteit blijven. Het festival hoeft niet per se meerdere dagen te duren. Een vernieuwende programmering biedt mogelijkheden om een nieuw publiek aan te boren. Wat dat betreft is de combinatie met de Levende Etalagedag een gouden greep. Mensen die de ene dag genieten van de Levende Etalagedag komen misschien een dag later terug voor het straattheaterfestival.”
Welke act heeft de meeste indruk op je gemaakt?
“Plasticiens Volants. Dat spektakel kwam naar Delft in verband met de viering van 750 jaar stadsrechten. Het was een betoverende voorstelling. Ik kwam toen uit het buitenland en dat was voor het eerst dat ik me realiseerde hoe prachtig de binnenstad zich leent voor dit soort manifestaties.”
Vijfentwintig jaar Mooi Weer Spelen heeft veel memorabele acts opgeleverd. Op de website van de Mooi Weer Spelen kun je je uitbrengen voor de act die je is bijgebleven als mooiste, leukste, ontroerendste, fraaiste en meest spectaculaire die je ooit hebt gezien. Voor meer informatie, zie www.mooiweerspelen.nl