Paddenstoelen, Zwammen en  Schimmels 

Mijn interesse in het schimmelrijk, meer in het bijzonder de paddenstoelen en zwammen, is lang geleden gewekt door mijn moeder. Als jochie mocht ik bij haar achterop de fiets naar het bos in de buurt van Hilversum, ik herinner me het Spaanderswoud en de omgeving van Monnikenberg.  Wij gingen dan op zoek naar mooie paddenstoelen en mos voor een herfststukje. 


Veel later, toen ik zelf vader was, gingen wij vaak op zondagochtend met de kleintjes wandelen in de bossen bij Bilthoven. Het werd me al snel duidelijk dat zomaar, doelloos, rondlopen me snel verveelde. Gelukkig waren er nog de paddenstoelen, voor kinderen bijna onweerstaanbaar. We gingen niet meer wandelen, we gingen paddenstoelen zoeken. We werden verkenners, we gingen op ontdekkingsreis.


Van lieverlee werd dit tijdverdrijf een hobby. Ik begon mooie en opvallende exemplaren te fotograferen. En dan wil je op een zeker moment ook wel eens weten wat je hebt gefotografeerd. Vliegenzwammen en eekhoorntjesbrood, dat lukte nog wel. Nog steeds zie ik ze graag. Stinkzwammen, dat was ook wel duidelijk. Maar al die andere! Tot op de dag van vandaag blijft het vaak puzzelen. Ik herken er wel wat meer, maar ik luister ook met oprechte bewondering naar de echte experts. 


Mijn lol is om deze schimmige wonderwereld te fotograferen en als het kan op naam te brengen. Mijn ambities zijn zeer beperkt. Maar zo tegen de herfst komt er toch een soort milde razernij over me. Dan moet ik er opuit. Struinen door het bos en hopen dat ik onaantrekkelijk blijf voor de teken.


Ik heb hier wat van mijn vondsten in galerijvorm tentoongesteld.

Mijn paddenstoelgalerijen


2023

2022

2021