De Wittekappengat Trilogie

Deel 1

Het Duivelsei

Korte inleiding


Paul en Marjan gaan in de zomervakantie met hun zoon Bas voor het eerst naar hun nieuwe vakantiehuisje in het bos. Bas is elf jaar. Hij ontdekt niet alleen dat wonen in een bos echt anders is dan in de grote stad. Een ei dat uit de grond omhoog komt, heeft hij thuis nog nooit gezien. Een vreemd geval. De mensen uit de buurt zijn er bang voor. Zij hebben het over de duivel.
Als ze de omgeving verkennen, ontdekken ze dat ze in de buurt van het Wittekappengat wonen. Een enorme kuil waar, volgens de verhalen, lang geleden een klooster met man en muis in de aardbodem is verdwenen. Op broeder Gerardus na, de enige die wel netjes leefde.
Het wordt pas echt angstig als hun hond Pipo dol geworden lijkt en verdwijnt. Het is maar goed dat ze hulp krijgen van boer Oosting en zijn zoon Rinze (even oud als Bas). En van broeder Gerardus....?

Het Duivelsei is augustus 2007 uitgegeven bij de Free Musketeers. ISBN 9789085394310. Prijs 14,95 euro. Niet meer verkrijgbaar

Deel 2

De Late Gast

Korte inleiding


De Late Gast is deel 2 van de Wittekappengattrilogie. Bas zit nu in groep 8 bij meester Anton (van de maffe meestersprong). Zijn klasgenoten willen alles weten over de griezelige dingen die er in het bos zijn gebeurd. Dan wordt het herfstvakantie. Dus naar het huisje in het bos. Op de kermis treft hij Rinze en zijn zus Boukje (14 jaar). De waarzegster, Madam Fortuna, heeft een vreemde boodschap voor Boukje. En een geheime boodschap. Vreemd is ook de figuur die op de boerencamping van boer Oosting, de vader van Rinze en Boukje, kampeert. Wat spookt die meneer Moenen de hele dag uit? Hij is duidelijk geïnteresseerd in Boukje. Bas weet het zeker. Er staat iets vreselijks te gebeuren. Waarom gelooft niemand hem. Toch staat hij niet helemaal alleen.

De Late Gast is september 2008 uitgegeven bij de Free Musketeers. Illustratie: Marijn van der Sman. ISBN 9789048403110. Prijs 16,95 euro.

Niet meer verkrijgbaar

Deel 3

Het Gouden Sleutel

Korte inleiding


De Gouden Sleutel is het derde en laatste deel van de Wittekappengattrilogie. Meneer Moenen is uit beeld verdwenen. Dat wil zeggen, uit het normale leven. Maar Bas ontdekt hem tot zijn stomme verbazing op internet. Hij scharrelt als avatar rond in de virtuele wereld van Youtopia. En nog vreemder, een avatar in zijn omgeving lijkt verdacht veel op Boukje! Rinze probeert er achter te komen wat er nu echt aan de hand is met dat Wittekappengat en die oude waterput. Archeoloog dr. Jozef de Spitter is geïnteresseerd in het bizarre verhaal. Hij gaat op onderzoek uit. Intussen lijkt Boukje geheel in de ban van de Gouden Sleutel die ze van meneer Moenen heeft gekregen en die ze aan een ketting om haar hals draagt. Het wordt kerstvakantie. Er ligt een dik pak sneeuw in het bos en op de weiden. Bas en Rinze ontdekken angstaanjagende sporen in de sneeuw. De afloop van dit verhaal is dramatisch.


De Gouden Sleutel is december 2009 uitgegeven bij de Free Musketeers. Illustratie: Marijn van der Sman. ISBN 9789048409129. Prijs 17,95 euro. Niet meer verkrijgbaar.