Donald Duck en TNO

2012, 27 april
Donald Duck en TNO.



Ik moest vandaag in Utrecht zijn. Ik zit in een werkgroep van oud-TNO-ers die zich bezighouden met de historie van TNO. TNO bestaat dit jaar 80 jaar en er is in al die jaren heel veel gebeurd bij TNO. Zelf kwam ik in 1977 bij de club als wetenschapsvoorlichter. Mijn kantoor was toen in Den Haag. Ik eindigde mijn loopbaan in Delft. Het was toen 2009.


Wij vergaderden in De Winkel van Sinkel, een mooie en grote tent aan de Oudegracht en niet zo ver van boekhandel De Slegte. De Slegte is voor mij zoiets als H&M of G-Star waarschijnlijk is voor meiden: onweerstaanbaar. Ik viel met mijn neus in het papier want De Slegte was zijn voorraden aan het opruimen. Dubbel voordeel dus. Ik vermoed dat ze zich aan het voorbereiden zijn op de fusie met Selexyz. Tweehonderd meter van De Slegte zit de befaamde boekhandel Broese (onderdeel van Selexyz), waar ze heel veel boeken hebben maar waar ook nog heel veel ruimte is voor nog meer boeken. En De Slegte heeft al lang niet meer het monopolie op de verkoop van uitgeversrestanten. Het verramsjen is salonfähig geworden, zullen we maar zeggen.

Maar goed, daar gaat het me niet om. Waar het me wel om gaat zijn de ingebonden vroege jaargangen van de Donald Duck die bij De Slegte hoog opgestapeld lagen. Ik heb mezelf jaargang 1954 cadeau gedaan voor een luttele 30 euro. Het weekblad Donald Duck verscheen voor het eerst in Nederland in oktober 1952.

Het weekblad is in mijn ogen een fenomeen en een fenomenaal succes. Als je nagaat dat het nog altijd, zonder dat er veel aan veranderd is, extreem populair is: Zo'n 300.000 abonnees. Er wordt beweerd dat het onder studenten het meest gelezen tijdschrift is. Ik weet niet of het waar is, maar het zou zo maar kunnen. Want een ding weet ik wel. Een goede vriend van me was het hele weekend niet te genieten als hij niet als eerste van zijn kinderrijke gezin de Donald Duck in handen kreeg. Hij was een befaamd hoogleraar in de geneeskunde. Ik schaam me dus in het geheel niet dat ik, als een niet zo befaamde fysicus en een oude TNO-er, een zekere voorpret heb bij het vooruitzicht dat ik straks al die mooie verhalen uit 1954 weer langs zie komen.


TNO begon in 1932, Donald Duck twee jaar later. In 2012 kruisten hun paden elkaar in Utrecht. Ik kan het weten, want ik was erbij. Wie intersse heeft in de historie van TNO moet de website van eTNOs eens bezoeken. Bv de TNO stamboom waar ik heel uurtjes in heb gestoken (en nog steeds).

Donald Duck als Brandweerman, het eerste Donald Duck verhaal dat in ons land verscheen. Ook bij TNO was brandveiligheid een van de belangrijke aandachtsgebieden. Het werk van het Centrum voor Brandveiligheid TNO is enige tijd geleden geprivatiseerd.